Hirvenmetsästykseen tulossa muutoksia

Metsästystä myöhennetään, laki voimaan jo ensi vuonna.

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille ehdotuksen metsästysasetuksen muuttamisesta.

Merkittävin uudistus on hirvenmetsästyksen alun siirtäminen suurimmassa osassa maata myöhemmäksi lokakuun toiseen lauantaihin.

Muutoksilla tavoitellaan hirvikannan hoitosuunnitelman mukaisesti entistä elinvoimaisempaa hirvikantaa. Kiima-ajan rauhoituksen vahvistamisella ja urosten osuuden kasvattamisella naarasvoittoisessa hirvikannassa pyritään turvaamaan hirven lisääntymiselle tärkeät ja lajityypilliset piirteet entistä paremmin.

– Nykyisin metsästysaika alkaa hirven kiimahuipun aikana, mikä myöhästyttää tiinehtymistä ja johtaa vasojen syntymän myöhästymiseen. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa hirven vasoista syntyisi jatkossa häiriöttömän ensimmäisen kiiman johdosta normaaliin aikaan keväällä ja niistä kehittyisi hyväkuntoisia hirviyksilöitä, lainmuutoksen perusteluissa sanotaan.

Hirvenmetsästyksen alkua esitetään myöhennettäväksi valtaosassa maata lokakuun toiseen lauantaihin, kun kausi alkaa nykyisin syyskuun viimeisenä lauantaina. Tavoitteena on turvata häiriöttömämpi hirven kiima-aika.

Vahtimismetsästys sallitaan jo syyskuun alusta.

– Jotta metsästysajan lyhentäminen ei lisäisi hirvieläinten aiheuttamia peltovahinkoja, ministeriö ehdottaa, että hirven metsästys pelloilta vahtimalla voisi alkaa jo 1. syyskuuta. Metsästyksessä hirvieläimen ajo ja koiran käyttö ei olisi tällöin sallittua. Myös kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa ja valkohäntäpeuraa voitaisiin metsästää vahtimalla syyskuun ensimmäisestä päivästä syyskuun viimeistä lauantaita edeltävään päivään. Koska vahtimismetsästys tapahtuisi normaalien hirvieläinten pyyntilupien nojalla, olisi se joustavampi menettely vahinkojen estämiseksi kuin nykyinen poikkeuslupamenettely.

Riistanhoitoyhdistysten antama lausunto hirvieläinten pyyntilupahakemuksista muutettaisiin ennen hakumenettelyä annattavaksi verotussuunnitelmaksi. Riistanhoitoyhdistysten laatimilla verotussuunnitelmilla olisi samanlainen Suomen riistakeskuksen päätöksentekoa ohjaava vaikutus kuin aiemmilla riistanhoitoyhdistysten lausunnoillakin.

Hirvieläinten vasasuojan kestoa lyhennetään

Nykyisin hirvieläinnaaras, jota vuotta nuorempi jälkeläinen seuraa, on rauhoitettu. Hirvinaaraan suoja aiotaan poistaa lainsäädännöstä lokakuun toisesta lauantaista lähtien, kun hirven metsästys varsinaisesti alkaisi koirilla ja ajometsästyksenä. Tavoitteena on tasapainottaa hirvikannan rakennetta sekä keventää vasasuojan tahattomaankin rikkomiseen liittyvää seuraamusmenettelyä.

Vastaavasti pienten hirvieläinten osalta naaraan suoja poistetaan lainsäädännöstä syyskuun viimeisestä lauantaista lähtien. Hirvinaaraan, jota vasa seuraa, ampuminen olisi edelleen rangaistavaa.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

http://mmm.fi/documents/1410837/1516659/Hirvikannan+hoitosuunnitelma+2.12.2014/38979cf8-1660-423d-9330-43b4c7803255

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.