Hirvisaalis kasvoi koko maassa, vaikka jahtikausi oli aikaisempaa lyhyempi

Monin paikoin metsästyksen tavoitteena oli kannan pienentäminen, ja tämä oli tilanne myös Keski-Suomen riistakeskusalueella.

Syksyn hirvijahdeissa saatiin saaliiksi runsaat 56 500 hirveä. Kaadettuja eläimiä on noin 14 prosenttia edellisvuotta enemmän. Keskisuomalaiset jahtiporukat kaatoivat 4434 eläintä ja saalis nousi 16,8 prosenttia edellisestä jahdista. Monin paikoin metsästyksen tavoitteena oli kannan pienentäminen, ja tämä oli tilanne myös Keski-Suomen riistakeskusalueella.

Kaikista suurin prosentuaalinen kasvu oli Pohjois-Karjalan 42,7 prosenttia, mutta siellä saaliseläinten määrä oli alle 2000 päättyneessä jahdissa. Keski-Suomea kovemmat saaliiden kasvuprosentit olivat Pohjanmaan 35,8, Etelä-Hämeen 33,6, Satakunnan 20,3 ja Lapin 18,1 prosenttia. Keski-Suomen eläinten saalismäärä on Suomen neljänneksi korkein. Suurin kaatomäärä on Lapin 8753 ja Oulun 8430. Näiden lisäksi Pohjanmaalla kaatui 4813 eläintä.

Kaatoprosentti nousi kaikilla 15 riistakeskusalueella, ja koko maassa nousua oli 13,9 prosenttia. Hirvikanta on kasvanut viime vuosina. Koko maassa tavoitellaan hirvien talvikannan pysyttämistä 65 000 – 89 000 yksilön välillä. Tämänhetkisestä hirvikannasta Luonnonvarakeskus antaa arvionsa maaliskuussa.

Hirvijahdissa otettiin käyttöön uudet metsästysajat. Kahteen erilliseen jaksoon jaettu metsästys otettiin käyttöön koko Lapin alueella. Muualla maassa hirvijahti alkoi totuttua myöhemmin eli lokakuun toisena lauantaina ja päättyi vuodenvaihteessa. Varsinaisen metsästysajan lisäksi hirveä sai Lappia lukuun ottamatta metsästää vahtimalla pellolta mahdollisten vahinkojen torjumiseksi jo syyskuun alusta lukien. Koko kauden saaliista vain runsas 1 prosentti kertyi vahtimismetsästyskaudella.

Muutoksilla on haluttu hirvikannan hoitosuunnitelman linjausten mukaisesti rauhoittaa hirvien kiima-aika metsästykseltä. Suomen riistakeskus myönsi hirvenmetsästyskaudelle kaikkiaan noin 53 000 pyyntilupaa. Se oli noin 26 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .