Hullunkurisesta lintukirjastakin tuttu laji näyttää punkkarilta

Israelin kansallislintu on Suomessa säännöllinen mutta vähälukuinen vieras.

Harjalintu on erikoinen ilmestys. Se on noin räkättirastaan kokoinen ja helposti tunnistettava. Päätä koristaa komea töyhtö, jonka lintu voi levittää viuhkaksi. Pää, rinta ja vatsa ovat ruosteenruskeat, kun taas hyvin pyöreäpäiset siivet ja pyrstö ovat mustavalkeat. Koko komeuden kruunaa pitkä ja kapea nokka.

Kirjailija-kuvittaja Mauri Kunnas esitti lajin osuvasti punkkarina teoksessaan Hullunkurinen lintukirja. Harjalintu on levinnyt suureen osaan Eurooppaa ja Aasiaa, mutta ei pesi Pohjolassa. Se on kuitenkin säännöllinen, joskin vähälukuinen vieras myös Suomessa.

Laji suosii avoimia laidunmaita, josta se hankkii ravintonsa kaivelemalla usein lehmänlantakasoja pitkällä nokallaan. Ruokalistalla on pääasiassa hyönteisiä, toukkia ja matoja. Useimmat Suomen harjalinnuista nähdään syksyllä, kun jotkut linnut eksyvät suunnasta ja lähtevät pohjoiseen Afrikan sijaan. Viimeisen kuukauden aikana Suomessa on havaittu tusinan verran harjalintuja, josta kaksi Keski-Suomessa, Äänekoskella ja Keuruulla.

Israel on valinnut harjalinnun kansallislinnukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Punkkarin perässä Keski-Suomessa: Keuruun yksilö on kuulemma toista maata