Käki

Käkeä pääsee näkemään vain harvoin mutta ääni on kaikille tuttu kukunta. Ulkonäöltään käki tuo mieleen haukan, josta vanhan kansan uskomuskin on peräisin. Juhannuksena käki saa vihneen kurkkuunsa, vaikenee ja muuttuu haukaksi.

Käki on elintavoiltaankin erikoinen lintu. Se ei rakenna lainkaan pesää, vaan naaraskäki munii valitsemansa isäntälinnun pesään. Käenpoikanen kuoriutuu nopeasti ja luonnostaan se osaa jo pienenä poistaa pesästä muut munat tai poikaset. Näin meneteltyään se saa kasvattivanhempiensa täyden huomion, mikä onkin tarpeen sen ruokkimiseksi. Poikanen tulee useimmiten monin verroin vanhempiensa kokoiseksi. Parhaiten käki viihtyy kuivilla mäntykankailla, jolloin tavallisin isäntälintu on leppälintu.

Ravinnokseen käki käyttää hyönteisiä, matoja ja toukkia. Herkkua ovat perhostoukat. Käet saapuvat keväällä toukokuussa. Saapumisennätys on 26.4.

Trooppiseen Afrikkaan käet palaavat syyskuussa.



- Ruumiin pituus 32–36 cm

- Munii toisten lajien pesiin

- Lentokuvio kuin varpushaukalla

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.