Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Luontokuvaajan vuosi on työntäyteinen ja parhaaseen kuvausaikaan hyvinkin kiireinen. Jokaisella on omat suosikkikohteensa ja -lajinsa. Erikoistuminen onkin paras tapa syventää tietojaan ja parantaa kuviaan. Toisinaan tekee kuitenkin mieli kuvata jotain aivan muuta kuin kotikontujen vakiolajeja.

Näyttävät kuvat suurpedoista ovat monien toivelistalla, mutta niiden tavoittaminen omin voimin on useimmille kuvaajille vain kaukainen haave. Haaskojen pito on luvanvaraista ja petojen totuttaminen vakiopaikoille voi hyvälläkin onnella viedä vuosia. Onneksi kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse.

Suomesta löytyy useitakin yrityksiä, jotka ovat suuntautuneet elämysmatkailuun juuri luontokuvaajia ajatellen. Karhun kuvaaminen onnistuu nykyään jokaiselta halukkaalta, sillä Koillismaalta löytyy puolenkymmentä vuokrattavaa karhukuvauspaikkaa. Muutamalla paikalla vierailee myös ahmoja ja parissa paikassa on mahdollisuus tavoittaa etsimeen susiakin.

Karhut ovat uskollisimpia ruokavieraita, ahmat melko säännöllisiä, mutta karttavat yhteisruokailua karhun kanssa. Sudet ovat luonnoltaan kulkureita ja vierailevat parhaillakin paikoilla vain parina kolmena yönä viikossa. Petokuvaus on ohjattua ja usein mukaan tulee myös paikallinen opas. Homma alkaa iltapäivällä ja päättyy valoisimpina kuukausina vasta seuraavana aamuna, joten pääosin kuvaajilla menee yötöiksi.

Varustuksena ei tarvita mitään superobjektiiveja, varsinkin karhuista saa kuvia jo alle 200-millisellä.

Lintukuvaajille löytyy myös joitakin valmiita kuvauspaikkoja. Ainakin maakotkaa pääsee kuvaamaan useammillakin paikoilla. Merikotkia on parhaiten tarjolla kevättalvella, samoin kanahaukkaa. Kalasääsken kuvaaminen on mahdollista huhti-syyskuussa. Useilla karhupaikoilla vierailee säännöllisesti haarahaukkoja ja toisinaan lokkeja on aivan haitaksi asti. Lampien lähistöllä olevat paikat tarjoavat mahdollisuuden kuvata myös telkkien ja tavien lisäksi myös vaihtelevasti kahlaajia. Jotkut yrittäjät ovat ottaneet ohjelmistoonsa myös vuodenaikojen mukaan hanhia, kanalintujen soidinta, hirviä ja jopa majavia. Valmiiden kuvauspaikkojen yhteystietoja hintoineen löytyy netistä ja alan lehdistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.