Kaikuluotain paljastaa pilkkijälle parhaat ottipaikat – "Ei mikään turhake", jyväskyläläinen Niilo Reili sanoo

Turhake vai ei? Tätä Niilo Reili puntaroi, ennen kuin päätti kokeilla kaikuluotaimen käyttöä pilkillä kuutisen vuotta sitten. Ensimmäiset kokemukset olivat niin innostavia, ettei perinteiseen pilkkimistapaan ollut enää paluuta.

– Heti muutaman kerran jälkeen kaikuluotaimen hyöty alkoi avautua. Laite helpotti ja tehosti kalastamista. Ilman kaikua jäällä olisi nykyisin melko kädetön olo, Reili sanoo.

Jyväskyläläispilkkijä hymähtää, että kaikuluotaimen käyttö on vähän kuin television katselua jäällä.

Kalat piirtyvät näytölle sitä paksumpana viivana mitä isompi kala on liikkeellä. Luotain välittää myös tarpeellista syvyystietoa.

Reilin mukaan kokeneet kaiun käyttäjät väittävät tunnistavansa jopa eri kalalajit kuvion perusteella, mutta varminta lienee tehdä lajimääritys jään päällä.

Kaikuluotain avaa jäänalaisen maailman sitä isommalta alueelta, mitä syvempää vesi on jään alla, koska luotain keilaa näkymää kartion muodossa.

– Kaiun hyöty on suurempi, syvemmässä vedessä. Toisaalta myös matalammassa vedessä näkee, kun kala tulee lähelle viehettä. Kalat liikkuvat eri vesikerroksissa, ja pilkkivieheen voi vahingossa laskea liian lähelle kalaa. Silloin kala voi säikähtää ja karata paikalta.

 

Kaikuluotaimen ansiosta talvikalastuksesta on tullut Reilin mukaan entistä mielenkiintoisempaa. Jäällä viihtyy pidempään ja saalista tulee enemmän. Saaliin joukossa on ollut myös aiempaa enemmän isoja ahvenia, haukia ja kuhia.

– Jos kalat ovat aktiivisella päällä, parvessa voi olla mukana paljon pieniä kaloja. Viehekoon suurentamisella saa karsittua pienet kalat pois saaliin joukosta.

Ilman kaikuluotainta pilkkijä on omien arvailujensa varassa. Kaikuluotain näyttää, miten kalat reagoivat vieheeseen vai innostuvatko ne siitä yhtään.

– Talvella kalat ovat usein pohjan tuntumassa. Koska iso viehe saattaisi pelästyttää kalat, laitan vieheen metrin tai kaksi ylemmäksi ja yritän houkutella kalat liikkeeseen.

– Kalat näkevät ylipäätään paremmin vaakatasolle ja yläpuolelle kuin alapuolelle.

Reilin kalastustyyli on kaikuluotaimen käytön myötä muuttunut rauhallisempaan suuntaan.

– Moni pilkkijä käyttää paljon raakoja, nopeita vetoja. Itse olen huomannut, että melko rauhallinen uitto sekä välillä tehtävät väristykset ja nostot tuottavat parhaimman tuloksen.

– Jos kalat ovat passiivisella tuulella, saattaa tarvita raakoja vetoja, joilla yrittää saada ottivietin syttymään.

Pilkkijälle herkullisin tilanne on se, kun esimerkiksi ahvenparvi on muikun tai kuoreen perässä. Silloin kalat ovat ravintoa etsiessään erityisen aktiivisia ja reagoivat herkemmin myös vieheeseen.

– Ahvenen kohdalla puhutaan maagisesta kilon rajasta. Kaikuluotain on mahdollistanut sen, että olen itsekin päässyt kilon kerhoon, Reili sanoo.

 

Kaikuluotaimien Reili uskoo olevan muoti-ilmiö, joka on tullut jäädäkseen. Aktiiviset pilkkijät ovat ottaneet ne jo omakseen. Tekniikan käyttäminen voi rohkaista myös uusia lajin harrastajia jäille kokeilemaan onneaan.

– Myös lapset ja nuoret voisivat innostua pilkkimisestä kaikuluotaimen avustamana.

Kaikuluotainpakettien hinnat liikkuvat 250–400 euron haarukassa.

Reilin mukaan korkeampi hinta saattaa vaikuttaa luotaimen erottelukykyyn, mutta muutoin jäällä ei välttämättä tarvitse olla markkinoiden hinnakkain malli.

– Itselläni on käytössä Lowrancen Hook 4, joka lienee yksi käytetyimpiä laitteita. Kaikuluotaimet kehittyvät koko ajan ja niiden erottelukyky paranee, Reili sanoo.

Nykyisin laitteiden akut kestävät hyvin käyttöä. Reilin mukaan paukkupakkaset ovat kaikelle elektroniikalle haastavia, mutta toisaalta pakkasella pilkkijäkin saattaa hyytyä tavallista nopeammin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .