Kalastuskausi alkaa, kaverin mökillä salakalastus voi houkuttaa – kertaa nyrkkisäännöt ennen kuin höntäät kalavesille

Vapaa-ajankalastajan on kauden alkaessa syytä hoitaa luvat kuntoon ja kerrata reilun kalastamisen periaatteet.

Keski-Suomen kalavesillä liikutaan melko lailla hyvien tapojen ja lakien mukaan. Keski-Suomen kalatalouskeskuksen kalastuksenvalvoja Saku Salonen toteaa, että asiat ovat aika hyvin hallinnassa, mutta joka kesä toki tavataan myös salakalastusta. Tapaukset ovat onneksi vain harvoin räikeitä.

Usein kyse on siitä, että tullaan kaverin mökille ja intoudutaan heittelemään virveliä ilman valtion kalastonhoitomaksun suorittamista.

Joskus taas laitetaan mökkilaiturin päähän katiska, joka vaatisi kalastonhoitomaksun lisäksi osakaskunnalta hankitun luvan. Sitäkin tapahtuu, että merkkaamattomia verkkoja käydään kokemassa illan kähmässä.

– Jonkin verran kalastetaan kalojen rauhoitusaikana tai erityiskalastuskohteessa, jossa ei ole lupaa kalastaa. Verkkokalastajien tulisi puolestaan huomioida osakaskuntien ja kalastusalueiden mahdolliset verkkojen solmuvälirajoitukset, Salonen sanoo.

Luvat kuntoon

Aloitteleva kalastaja pääsee vesille, kun muistaa pari nyrkkisääntöä. Onkiminen kuuluu jokamiehen­oikeuksiin eikä vaadi lupaa. Maksamalla 45 euron hintaisen valtion kalastonhoitomaksun pääsee kalastamaan yhdellä vavalla ja vieheellä.

 

Alle 18-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat on vapautettu maksusta. Luvan voi ostaa muun muassa eräluvat.fi-verkkopalvelussa tai R-kioskeilta.

Jos verkkokalastus kiinnostaa, verkkomerkki hankitaan vesialueen omistajalta eli osakaskunnalta.

– Jos ei tiedä, kuka vesialueen omistaa, asian voi tarkistaa esimerkiksi soittamalla Keski-Suomen kalatalouskeskukseen, Saku Salonen sanoo.

Hän muistuttaa, että kalastusluvat on syytä pitää mukana vesillä liikkuessa. Yli 64-vuotiaan kalastajan täytyy osoittaa henkilötodistuksella ikänsä.

Kalastajan täytyy olla perillä myös eri kalastusalueiden rajoituksista. Päivitetty tieto esimerkiksi erityiskalastuskohteista ja vaelluskalapitoisten koski- ja virtavesien rajoituksista löytyy kalastusrajoitus.fi-verkkopalvelusta.

Kertaa uuden kalastuslain muutokset

Parin vuoden takainen uusi kalastuslaki toi muutoksia, jotka eivät ole aivan täysin iskostuneet kaikkien mieleen. Kalastuslain mukaan vapaa-ajankalastajalla saa olla kerrallaan pyynnissä korkeintaan kahdeksan 30 metrin mittaista verkkoa pyynti- tai venekuntaa kohti. Laki velvoittaa myös merkitsemään pyydykset selkeästi ja kirjaamaan ylös pyydyksen laittajan nimen ja yhteystiedot.

– Yhteystiedot helpottavat osaltaan kalastuksenvalvontaa. Pyydyksen asettajaan saadaan yhteys, jos verkkomerkintä on tehty puutteellisella tavalla tai jos pyydys on siirtynyt esimerkiksi sääolosuhteiden takia.

Kolmas keskeinen muutos oli, että Keski-Suomessa rasvaevällinen taimen on kokonaan rauhoitettu. Jos tällaisen kalan saa saaliiksi, se on palautettava välittömästi takaisin veteen, oli kala elävä tai kuollut.

Valvonta vähentää salakalastusta

Saku Salosen mukaan laiton kalastus vähenee sitä mukaa kun valvontaa lisätään. Valvojilla on kuitenkin rajalliset resurssit valvontaan.

Valvojilla ei ole myöskään valtuutuksia puuttua salakalastamiseen kovin jämerillä otteilla.

– Jos näemme salakalastusta tapahtuvan, puutumme tilanteeseen käytettävissä olevin keinoin. Valvojilla ei ole voimankäyttöoikeutta esimerkiksi karkulaisen kiinniottamiseksi. Tilanteen mukaan valvojat kutsuvat paikalle poliisin, ottavat talteen käytetyt kalastusvälineet tai luopuvat toimenpiteestä, Salonen toteaa.

– Kalastuksenvalvojat eivät sakota vaan tekevät tutkintapyynnön poliisille.

Salonen korostaa, että kalastuksenvalvojien on tärkeä liikkua vesillä opastamassa ja tuomassa näkyvyyttä valvontaan. Tieto valvonnasta leviää nopeasti ihmisiltä toisille.

Pyydykset

Liput liehumaan

Väylillä ja vilkkailla vesiliikennealueilla verkot, katiskat, pitkäsiimat ja rysät on merkittävä 1,2 metriä vedenpinnan yläpuolelle ulottuvaan salkoon kiinnitetyllä neliön muotoisella lipulla, jonka sivut ovat vähintään 20 senttiä. Salkoon on kiinnitettävä myös heijastin.

Jos pintapyydys on alle 1,5 metrin syvyydessä, salkoon on laitettava kaksi lippua.

Hiljaisilla vesiliikennealueilla riittää koho, joka ulottuu vähintään 15 senttiä pinnan yläpuolelle. Koho ei saa olla läpinäkyvä. Toinen vaihtoehto on 40 senttiä pinnan yläpuolelle ulottuva lippusalko, jossa on neliön tai kolmion muotoinen lippu.

Pyydykseen merkitään kalastajan nimi ja yhteystiedot, kuten puhelinnumero tai osoite. Lisäksi salkoon on kiinnitettävä kalastusoikeudesta osoittava merkki, jos vesialueen omistaja sellaista vaatii.

Lähde: Kalatalouden keskusliitto

Uusimmat

Erä ja luonto

Lintu on pulassa kun gps pettää – kuhankeittäjä, jonka olisi pitänyt olla jo ihan muualla, putkahti Tampereelle

Aavemaisisksi muuttuneet kesäkukat kauhistuttivat lukijan – kehrääjäpunkit syypäänä

Porkkanan voimalla – saarijärveläinen Kari Kunelius vie hirvieläimille talviruokaa parin viikon välein

Yllättävä uutinen luonnosta: tuttu visertäjä on katoamassa Suomesta

Luontokuvaaja neuvoo: Kuuta kannattaa kuvata pari päivää ennen tai jälkeen täysikuun

Kalastusseura Kala ja Kulaus ry hurahti fongaukseen eli kalabongaukseen – joskus kalalajien etsiminen on kuin salapoliisityötä

Lokakuun lämpö sai keto-orvokit kukkimaan ja pitkään jatkunut ruska muutti maiseman keltaiseksi

Se tuli Ruotsista Suomeen linnuntietä – misteli leviää asteittain pohjoiseen, kiitos ilmaston lämpenemisen

Harvinainen kaakonkimalainen löytyi Korpilahden Vaarunvuoren kupeesta

Amerikankurmitsa vedätti kuvaajia oikein kunnolla – mutta lopulta sitkeys palkittiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.