Kansallislintumme on todellinen linssilude

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu. Se on myös luonnonsuojelutyön voimannäyte. Laji oli metsästyksen takia sukupuuton partaalla vielä 1950-luvulla. Alimmillaan pesivien parien määrä oli noin 15. Yrjö Kokko toi lajin ahdingon koko kansan tietoon uraauurtavasti luontokuvauksen kautta ja lajia alettiin todella suojella. Pesivien parien määrä kääntyi nousuun ja 1970-luvulla pareja oli jo noin 200. Nykyään lähestytään jo 10 000 pesivän parin rajaa. Kansallislinnuksi laulujoutsen valittiin 1981. Rauhoitetun laulujoutsenen korvausarvo valtiolle väärinkäyttötapauksissa on nykyään 2018 euroa.

Laji on näkyvä ja tunnettu sekä arvioiden mukaan myös Suomen valokuvatuin lintu. Tämä on oikeastaan hyvin luonnollista. Laji on nykyään elinvoimainen ja pesii koko maassa Ahvenanmaalta Lapin perukoille, lähes kaikissa sopivissa paikoissa. Jyväskylän kaupungissakin pesiviä pareja löytyy useita. Tämä rinnakkaiselo ihmisen kanssa on myös saanut linnut tottumaan ihmisiin. Kaupungeissa pesiviä joutsenia on melko vaivatonta lähestyä ja kukapa ei tilaisuuden tullen niistä kuvia ottaisi. Monien iloksi kookos ja komea lintu on usein melko helposti kuvattavissa. Toisaalta tässä on myös joutsenkuvauksen vaikeus. Miten saada omaleimaisia ja tuoreita näkemyksiä omiin otoksiin. Pakollisten peruspotrettien jälkeen kannattaa yrittää löytää kuviin jotain erilaista. Helppoa tämä ei ole, mutta onneksi tilaisuuksia oman näkemyksen toteuttamiseen tulee melko usein.

Tämän artikkelin kuvitukseen on pyritty hakemaan hieman erilaisia näkemyksiä kuin ne perinteiset lajikuvat. Nämä esimerkit löytyivät noin 3000 ja jatkuvasti täydentyvän otokseni joukosta. Kohteeseen tutustuminen helpottaa uusien ja erilaisten kuvien saantia. Poikkeamat tutun kohteen käytöksessä tai toiminnassa antavat odottaa jotain erilaita tapahtuvan. Itse voi tuoreutta hakea uusilla kuvakulmilla tai poikkeavien objektiivien käytöllä. Erilaiset lintujen elämään kuuluvien toimintojen kuvaaminen voi myös tuottaa tuoretta materiaalia. Tuttua lajia kuvatessa myös vuoden- ja vuorokaudenaikojen monipuolinen hyödyntäminen erilaisten sääolojen kanssa voi olla hedelmällistä. Kaikessa kuvaamisessa täytyy kuitenkin muistaa asettaa kohteen hyvinvointi omien mielitekojen edelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.