Karvakorvien kannoilla - näin yllätät pikkunisäkkäät

Kuluva talvi on ollut eriskummallinen. Lunta on ollut hyvin vähän, eniten oikeastaan marraskuussa. Huhtikuun alkuun mennessä maa on käytännössä jo paljas. Muuttolinnut ovat hieman etuajassa, mutta monilla on vielä talviruokinta toiminnassa.

Ruokinnoille onkin monin paikoin ilmaantunut peippoja ja mustarastaita. Illansuussa kannattaa katsetta terävöittää ja tutkailla ruokintapaikkaa hieman tavallistakin tarkemmin. Usein silmäkulmassa vilahtaakin jotain läheisen kiven tai mättään alla. Paljas maa tuo ruokintaa hyödyntävät myyrät ja hiiret näkyviin. Ne hyödyntävät tarjoamisia pitkin talvea, mutta yleensä visusti lumeen kaivettuja käytäviään hyväksi käyttäen.

Liikkuminen avoimella maalla ennen suojaa antavan uuden kasvukauden vehreyttä on melkoinen riski. Pikkunisäkkäillä ei ole petoja vastaan muuta turvaa kuin piiloutuminen. Nälkä ajaa kuitenkin liikkeelle jo tuntia ennen auringonlaskua ja silloin on myös kuvaajalla mahdollisuus.

Yleensä näiden pienten karvakorvien kuvaaminen on tavattoman hankalaa, lähinnä sattumanvaraista. Tämän kevään tilanne on kuitenkin avannut uusia mahdollisuuksia. Tilannetta voi entisestään parantaa asettelemalla sopivia makupaloja pikku otusten suosimille reiteille.

Hetken hiljaisella seuraamisella oppii nopeasti eläinten vakioreittejä. Kuvaaminenkaan ei ole kovin vaikeaa, kunhan malttaa välttää nopeita liikkeitä ja turhia ääniä. Varsinaista piiloutumista ei vaadita, mutta kevyt näkösuoja voi auttaa peittämään omia liikkeitä ja nopeuttaa siten luottamuksen syntymistä kuvattaviin.

Kuvausajankohtana ilta vaikuttaa parhaalta, mutta toki otuksia voi tavata muinakin aikoina. Mikäli haluaa kuvata ilman keinovaloja, on tehokasta kuvausaikaa vain noin tunnin verran ennen auringonlaskua. Usein otusten suosimat reitit ovat kivien alusia ja muita varjoisia paikkoja. Nämä vaativat melko suuria herkkyysasetuksia ja mielellään myös kohtuullisen hyvävalovoimaisia objektiiveja, sillä pikkunisäkkäät ovat nopealiikkeisiä ja touhukkaita, joten suljinajat on pidettävä melko nopeina.

Ruokaillessaan otukset pysähtyvät, mutta leuat liikkuvat sitäkin liukkaammin. Sopivaa tarjottavaa ruokapalkollisille malleille on pähkinärouhe ja auringonkukansiemenet. Kannattaa käyttää kuorittuja siemeniä ja rouhetta, sillä kuoret näkyvät kuvissa helposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.