Kennolta kuvaksi

Digikuva syntyy eriväristen pienten neliöiden muodostamasta mosaiikista. Näiden pikseleiden eli kuvapisteiden määrä ei ole itsetarkoitus, jo alle kymmenen miljoonan pikselin tiedostot riittävät laadukkaisiin A3-tulosteisiin. Järjestelmäkameroiden pikselimäärät vaihtelevat nykyään kymmenestä miljoonasta yli 36 miljoonaan.

Kuvanlaadulle merkitystä on pikseleiden koolla. Pokkarivalmistajat lupaavat suuria pikselimääriä ja huimia herkkyyksiä, mutta käytännössä yhdistelmä ei tahdo toimia. Pienikennoisten kameroiden ongelma on kohina, joka tuo kuvaan satunnaisen värisiä pikseleitä etenkin isoilla herkkyysasetuksilla.

Kookkaammat kennot kestävät suuret herkkyysasetukset paremmin. Pokkarin herkkyysasetuksena 400 on hämärässä jo riski, kun kinofilmiruudun kokoisella kennolla asetus voi olla jopa 6400 ilman häiritsevää kohinaa. Ero on huimat neljä aukkoa.

Eron merkittävyys riippuu siitä, mitä kuvataan ja missä. Matkoilla pokkarit ovat suosittuja keveytensä ansiosta. Täyden kuvakoon kennolla varustettuja järjestelmäkameroita on vähemmän ja ne ovat yhä melko arvokkaita. Useimmat järjestelmäkamerat perustuvat runkoon, jonka kuvakenno ei ole täyden kinofilmiruudun kokoinen. Pienellä kennolla objektiivin suurennussuhde kasvaa kertoimella 1.5 – 1.6, uusilla minirungoilla vieläkin enemmän eli filmikameran vanha 300-millinen objektiivi vastaa ainakin 450-millistä.

Itse asiassa kuva on rajattu näkymä, sillä objektiivin kuvakulma ei muutu. Lintukuvaajalle pienen kennon rungon tuoma ”objektiivin pidennys” voi olla jopa etu sillä, vaikka objektiivin suurennuskerroin kasvaa, ei valovoima muutu. Kirkkaassa auringonpaisteessa kuvat ovat laadukkaita kaikilla kameroilla, mutta luontokuvaajan kohteet liikkuvat myös hämärissä.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.