Kevät toi, kevät toi lintukuvaajan

Maaliskuun puolivälissä oli mahdollisuus viettää muutamia päiviä ulkosaaristossa. Leuto talvi ei ollut saanut merta jäätymään ja tämä näkyi vesilintujen vähyytenä. Sula meri tarjosi lukemattomia ruokailupaikkoja ja vain kova tuuli sai lintuja kertymään suojaisiin poukamiin.

Ilman omaa venettä vesilintukuvaus jäi lähinnä satunnaisiin kohtaamisiin. Ensimmäiset muuttolinnut olivat vielä airueiden varassa, oikeastaan vasta ensimmäiset kunnolliset haahkaparvet tekivät tuloaan. Pikkulinnuista kuvattavaksi löytyi muutamia kiuruja, tali- ja sinitiaisia, punarintoja sekä mustarastaita.

Ulkosaarissa monet linnut käyttäytyvät eritavoin kuin pesimäpaikoillaan. Hippiäisiä saattaa löytää rantakivikoiden rakkoleväkasoja kaivelemasta tai peukaloinen voi laulaa avokallion kolosta versovassa katajassa. Usein linnut ovat myös helpommin lähestyttävissä ja siten myös kuvattavissa kuin normaalioloissa. Muuttomatkasta väsyneitä yksilöitä ei kuitenkaan pidä turhaan ahdistella. Usein parhaisiin tuloksiin pääsee rauhallisella odottelulla sopivalla paikalla.

Kevät ulkosaaristossa vaatii asianmukaista pukeutumista. Kerrospukeutumisella on helpointa säädellä riittävää lämpöä ja valita ulommaiseksi vaatekerraksi ehdottoman tuulen- ja vedenpitävä materiaali. Sopivien hanskojen löytäminen on usein varsinaista vaatetusta kimurantimpaa. Ilman valmiita kuvauspaikkoja tai piilokojuja ovat päivät lähinnä kuljeskelua ja sopivien kohteiden haeskelua. Tämä vaatii mukavat, jo valmiiksi sisäänajetut, kengät.

Vaikka saarissa etäisyydet eivät yleensä ole kovin pitkiä, kannattaa tarvittava kuvauskalusto pitää aina saatavilla. Kantamista helpottaa reppu, jonka voi yhdistää kuvausliiviin tai vyölaukkuun. Repusta tulee kaluston lisäksi löytyä evästä ja varsinkin juotavaa, vaihtopaita sekä lämpöäeristävä istuinalusta tai retkijakkara. Varustusta voi vielä täydentää naamioverkolla yllättävien tilanteiden varalta. Olalla kulkee jalusta, jolta löytyy valmiina pisin mukana kulkeva tele. Eläinkuvaaja tarvitsee lisäksi kevyen kiikarin, joka kulkee helposti vaikkapa kaulassa.

Maaliskuu on lintukuvaajille ehkä hieman aikainen ajankohta, sillä muuttolinnut odottelevat vielä lämpimämpiä ilmoja. Tältä osin tilanne olisi ollut, ainakin tänä vuonna, aivan toinen jo pari viikkoa myöhemmin. Saariston kiireetön ilmapiiri, huikeat maisemat ja ensimmäiset merkit keväästä on kuitenkin aina kokemus vailla vertaa, jopa ilman kuvaussuunnitelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.