Kiipeä hetkeksi omaan rauhaan

Hyyppäänvuorella maisemia katsellessa miettii, miksi aina pitäisi kiirehtiä johonkin. Tosin ylhäällä voi marjastaa ja seikkaillakin.

Hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään. Näin sanotaan Laukaan Hyyppäänvuorella seisovassa taulussa.

Hyyppäällä on siis vieraillut näitä hyviä retkeilijöitä. Ylhäällä on siistiä ja rauhallista. Tallatut polut kertovat, että luonnossa liikkujia on riittänyt, mutta mieleen hiipii silti ajatus luonnon koskemattomuudesta ja kunnioituksesta.

Hyyppäänvuori kohoaa 80 metriä Lievestuoreenjärven yläpuolelle. Ylhäältä näkee yhtä aikaa kauas ja lähelle.

Lähellä on keloja ja kallion kieleke, kaukana metsää silmänkantamattomiin ja keskisuomalainen järvimaisema.

Lähellä on myös Karhulampi, jonka rannalla seisoo Lievestuoreen partiolaisten majapaikka.

– Partiolaisten kanssa on tapana käydä jokaisella retkellä ylhäällä vuorella. Ihailemme maisemia, teemme ruokaa, kierrämme vuorenkoloja ja kuljemme rastiratoja, lippukunnanjohtaja Anu Paatelainen sanoo.

– Osa partiolaisista kiipeää ylös oikein mielellään, osa ei ehkä aina niin mielellään, Paatelainen hymyilee jatkoksi.

Hyyppäänvuorelle kiivetään ihan oikeasti. Hyyppään syvänteestä on matkaa vuoren korkeimmalle kohdalle 160 metriä.

Merkitty polku kulkee välillä loivemmin, välillä se kiusaa pystympään. Varsinkin jos selässä olisi yhtään painavampi reppu.

Vuoren toisella puolella itsensä voi haastaa kulkemalla vuorenseinustaa myöten.

– Hyyppäälle pääsee talvellakin helposti ylös, ja pulkalla takaisin alas. Hankalinta liikkuminen on syksyllä, kun sateen kastelemille kiville on pudonnut lehtiä, Paatelainen miettii.

Hyyppäänvuori on Lievestuoreella suosittu paikka. Sinne löytävät tiensä partiolaisten lisäksi muun muassa retkeilijät, marjastajat ja geokätköilijät.

Osa Hyyppäänvuoren alueesta on suojeltua. Hyyppään Natura 2000 -alue on merkitty karttoihin keltaisella värillä. Tulenteko on vuorella kielletty.

Luontopaikan suosiosta huolimatta retkeilijät ovat jättäneet jälkeensä hämmentävän vähän merkkejä itsestään. Roskat ovat lähteneet kulkijoiden mukana takaisin alas. Aluetta hoitaa Metsähallitus.

Hyyppäällä voi pelata mielessään luonnon merkillistä palapeliä. Luolia, kallionkoloja ja lohkareiden paikkaa mittaillessa voi vain kuvitella, miten viimeisin jääkausi on muovannut aluetta nykyiseen muotoonsa. Aivan kuin jokaiselle kivelle olisi merkitty oma paikkansa.

Hyyppäänvuori ei aina huuda kipuamaan ylös asti. Alhaalla on partiolaisten tukikohta, jota voivat hyödyntää ulkopuolisetkin retkeilijät.

Ylempi talo vihittiin Hyyppäällä käyttöön heinäkuussa 1956, joten partiolaisilla on tänä kesänä juhlan aika.

Partiolaiset käyttävät kahta kämppäänsä leirien järjestämiseen. Muutoin niitä voi vuokrata omaan käyttöön. Sähköä ei ole, ja lämmintä saa puilla. Veden voi hakea läheisestä kaivosta.

Partioliike elää Lievestuoreella edelleen hyvin. Jäseniä on paikallisessa lippukunnassa hieman alle 60.

Suurin osa on 7–17-vuotiaita. Joka vuosi mukaan saadaan tuoreita ekaluokkalaisia lippukunnan jättäneiden tilalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.