Kirja-arvio: Luontokuvaaja-Murtosaaren uutuus päiväperhosista ja sudenkorennoista on sekä tunnistusopas että tietokirja

Jussi Murtosaari

Suomen päiväperhoset ja sudenkorennot

Docendo Oy 2019, 240 s.

Luontokuvaaja ja -kirjailija Jussi Murtosaaren uusin teos, Suomen päiväperhoset ja sudenkorennot, on luonteeltaan erityisesti tietokirja ja tunnistusopas, joka kompaktin kokonsa ansiosta mahtuu luonnossa kulkijan reppuun.

Kuva ja Kamera -tapahtumassa Helsingissä viikon kuluttua julkaistavassa kirjassa esitellään tarkasti kaikki Suomessa tavatut 122 päiväperhos- ja 62 sudenkorentolajia.

Lyhyiden esittelyiden yhteydessä kerrotaan sanoin ja kuvin muun muassa lajin tuntomerkit, naaraan ja koiraan eroavaisuudet, levinneisyys ja tyypilliset elinympäristöt. Murtosaari on tehnyt tunnistamisen avuksi myös havainnollistavia piirroksia sudenkorennoista.

Murtosaari sanoo etsivänsä luontokuviinsa aina uusia näkökulmia. Uusimmassa teoksessa on runsaasti perhosten ja sudenkorentojen lentokuvia.

– Lentokuvissa on pysäytetty ohikiitävä hetki, mikä on vaatinut todella lyhyitä valotusaikoja. Kohteet oli tarkennettava manuaalisesti, sillä automaattitarkennus ei toimi tämänkaltaisessa kuvauksessa.

Murtosaari on kuvannut runsaasti myös laajakulmalla, jolloin kuviin on saatu näkyviin lajin tyypillinen elinympäristö. Sekin voi auttaa tunnistamisessa, sillä sekä perhoset että sudenkorennot ovat paikkauskollisia eläjiä.

Kirjaa varten oli metsästettävä erityisesti pienillä alueilla Uudellamaalla ja Pohjois-Karjalassa elävää lehtohopeatäplää sekä pohjoisimmassa Lapissa tavattua pohjanhopeatäplää ja kairanokiperhosta.

– Kaikkiaan kirjassa on yli 300 kuvaa. Haasteena oli se, että monissa tapauksissa samasta lajista tarvittiin useita otoksia, sillä toisinaan koiras ja naaras ovat erinäköisiä. Aivan kaikkia variaatioita oli mahdotonta saada kirjaan, sillä ulkonäkö vaihtelee joskus myös eri ikävaiheissa.

Sudenkorennoissa Murtosaarta kiehtoo päiväaktiivisuus, värikkyys ja lentotekniikka. Neljän siipensä ansiosta ne voivat pysytellä paikallaan tai lentää jopa takaperin.

Sudenkorentojen tunnistaminen voi olla haastavaa myös luonnontuntijalle.

– Lajin tarkka tunnistus voi vaatia jopa DNA-määritystä. Se tietenkin herättää kysymyksen, missä kulkee kahden eri lajin välinen raja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .