Kirjan verran asiaa tiaisista

Andreas Tjernshaugen

Norjalainen tietokirjailija Andreas Tjernshaugen kävi kuuntelemassa paikallisen lintuyhdistyksen esitelmän tiaisista ja innostui kirjoittamaan pihapiiristä tuttujen lintujen elintavoista kokonaisen kirjan. Tavoitteena oli teos, joka kertoo kaikille tiaisten touhuja seuraaville, mitä kaikkea tutkijat ovat saaneet selville tali- ja sinitiaisten elämästä.

Teos Tiaisten salainen elämä on kirjoitettu omien havaintojen ja tutkimustiedon pohjalta sopivasti tieteellistä tietoa popularisoiden, joten jokainen aihepiiristä kiinnostunut pääsee tekstiin käsiksi ilman biologian opintoja. Tjernshaugen tosin tarkastelee tiaisten elämää Norjan luonnon näkökulmasta, mutta se itse asiassa tuo kerrontaan yhden uuden näkökulman.

Tiaiset ovat yksi varpuslintujen lukuisista heimoista. Kaikki varsinaiset tiaiset polveutuvat eräänlaisesta alkutiaisesta, joka eli ilmeisesti Kiinassa noin kymmenen miljoonaa vuotta sitten.

Tali- ja sinitiaiset viihtyvät vuoden ympäri ihmisasutusten lähettyvillä. Andreas Tjernshaugen keskittyy lähinnä tali- ja sinitiaisten elämään, mutta sivuaa myös töyhtö-, hömö-, kuusi-, viita- ja lapintiaisten elämää.

Monille talitiaisen laulu on merkki keväästä. Tutkijat ovat huomanneet, että talitiaiset opettelevat jatkuvasti uusia lauluja naapureilta. Siksi laulutapa voi vaihdella vuosittain ja paikkakunnittain.

Tavallisesti laulusta huolehtivat koiraat, mutta myös ainakin talitiaisnaaraat laulavat jonkin verran.

Lintu houkuttelee laulullaan kumppania suvunjatkamiseen, mutta laululla ilmaistaan myös omaa reviiriä.

Kirja paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia pihapiirin lintujen elämästä. Esimerkiksi siepot hyödyntävät tiaisten paikallistuntemusta. Ne kurkistavat pönttöihin selvittääkseen tiaisten munimien munien määrän ja säätelevät omaa munimistaan tiaispöntöstä saadun tiedon perusteella.

Tiaisten munamäärä kertoo siepolle paikallisesta ravintotarjonnasta ja pesänryöstäjien uhkasta. Näin voi päätellä, onko seudulla hyvä asustella.

Tiaisten työtaakka suvun jatkamiseksi on melkoinen. Lintuvanhemmat kuljettavat noin kolmen viikon ajan jälkeläisilleen jopa 10 000 toukkaa – yksi kerrallaan. Ihmisellä se tarkoittaisi sitä, että kotiin kannettaisiin joka päivä yli sata kiloa ruokaa – tuote kerrallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.