Kiuru

Kiuru, vanhalta nimeltään leivonen, on vaatimattoman värinen ja näköinen pikkulintu, joka osaa nostaa päälaen höyhenensä pieneksi töyhdöksi. Se pesii edelleen yleisenä laajoilla peltoaukeilla koko Keski-Suomessa. Kanta on kuitenkin pienentynyt viime vuosikymmeninä. Muutokset maataloudessa ovat vaikuttaneet kantoihin.

Laji on eräs varhaisimmista muuttolinnuista, tämän oli huomannut jo vanha kansa loruissaan. Keski-Suomen muuttoennätys on 5.3., mutta pääosa linnuista saapuu huhtikuussa. Joinakin vuosina takatalvet ajavat kiuruja välillä paluumuuttoon kesken kevään. Näkyvimmillään laji on kevätsoitimella, jolloin koiraat nousevat pitkään ja kuuluvaan laululentoon kohoten korkealle peltojen ylle. Poikueita varttuu kesän aikana yleensä kaksi.

Mieluisinta ravintoa ovat hyönteiset, silmut, versot ja siemenet. Syysmuutto syys–lokakuussa. Kannan pääosa talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Lajin paikallisia nimiä ovat mm. kirri, kirvu, tiuru, kivenpuottaja, kivenviiru, peltoleivonen.



- Ruumiin pituus 15–16 cm

- Pesä avoin syvennys maassa

- Syö hyönteisiä ja kasveja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.