Kivi kengässä – vuosien jahtaamisen jälkeen tundrakurmitsa tallentui filmille

Tundrakurmitsaa tavataan Suomessa vain läpimuuttajana.

Aloitin digikuvauksen keväällä 2004. Sitä edelsi lähes kolme vuosikymmentä diakuvausta. Filmi piti malttaa pujottaa huolellisesti kameraan ja poistaa varovasti.

Nuorena ja vähävaraisena yritin saada filmistä kaiken irti ja rullasta mahdollisimman monta kuvaa. Välillä tämä pihtailu kostautui, kun filmi ei tarttunut kiinni eikä lähtenyt pyörimään. Näin tapahtui ainakin kahdesti. Ensimmäisellä kerralla pussitiainen jäi kuvaamatta ja toisella kerralla saman kohtalon koin tundrakurmitsan kanssa.

Pussitiaisen onnistuin paikkaamaan keväällä 2015. Tundrakurmitsa oli siis viimeinen tällainen kivi kengässä. Laji on sisämaassa melko harvinainen levähtäjä, jota ei ole kohdalleni sattunut. Toiveet olivatkin korkealla, kun laji nähtiin Laukaassa 10. syyskuuta. Paikalla kuulin harmikseni lintujen säikkyneen paikallista koiranulkoiluttajaa ja poistuneen taivaalle, vesiperä taas kerran.

Lintu löytyy Rantasalmelta

Maanantaina 12. syyskuuta yksi lepäilevä tundrakurmitsa oli nähty pellolla Rantasalmella. Samasta linnusta tehtiin havainto myös seuraavana aamuna kello 8.30. Minulla oli pakollinen meno vasta illalla, joten pikainen päätös vierailla Rantasalmella oli helppo tehdä.

Ohitin Pekka Lipposesta ja Kalle Kustaa Korkista nimensä saaneen Rinssi Everstin rakennuksen jo ennen puoltapäivää ja saavuin paikallisen sinimailaspellon reunaan. Sato oli korjattu ja pelto oli ruskealla sängellä ja jo osin käännettynä mullokselle.

Pienellä kiikaroinnilla silmiini osuu muutama kurmitsa. Viisi ruskeata kapustarintaa, mutta aina kannattaa tarkistaa. Päästyäni muutaman kymmenen metrin päähän linnuista ponnahtaa pellosta esiin yksi hieman suurempi ja harmaampi otus – tundrakurmitsa.

Tunkeilija aiheuttaa jännitysnäytelmän

Ehdin saada muutaman kuvan, kun kohtalo puuttuu peliin. Saalistava varpushaukka lähestyy vauhdilla ja paniikki valtaa kurmitsat. Parvi lehahtaa silmittömään pakoon ja saa seurakseen vielä yhden tyllinkin. Haukka jää nuolemaan näppejään, mutta sama kohtalo uhkaa minuakin.

Parvi tekee laajan kaarroksen läheisen järvenlahden päällä ja pelkään jo pahinta. Lopulta linnut kaartavat takaisin peltoaukealle ja laskeutuvat mullokselle syömään. Pelästyneet otukset eivät ole parhaita mahdollisia malleja, joten päätän itsekin pitää lounastauon. Tunnin kuluttua yhteistyö sujuu jo rauhallisemmissa merkeissä. Päivän saldo oli 90 säästettyä ruutua, joista tusina on varpushaukasta, mutta muissa kuvissa on tundrakurmitsa.

Sarjan aikaisemmat osat löytyvät osoitteesta: www.ksml.fi/teemat/era-ja-luonto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Erä ja luonto

Kangasmetsässä elää kymmeniä tuhansia pikkuruisia hyppyhäntäisiä jokaisella neliömetrillä – Suomessa niitä elää jopa 250 eri lajia

Sieniolympialaisissa kisataan siitä, mikä sieni selvittää ketterimmin labyrintin ja suoran radan – Jyväskylän yliopiston tutkija sai pronssia

Kysy luonnosta: Tunnistaisitko harvinaisen pikkusirkun? Entä vaivaishiiren pesän pitkässä heinikossa?

Yksi Euroopan vanhimmista suojelluista metsistä houkuttelee tutkijoita Muurameen – uusien harvinaisten lajien löytymistä pidetään mahdollisena

Suomenpystykorva, karjalankarhukoira ja pohjanpystykorva ovat mainioita metsästyskoiria, mutta vaativat jämäkkää kouluttamista

Oikeat olosuhteet pudottavat muuttolinnut digimiehen syliin – Vaan nyt ei käynyt niin

Perhosten lento päättyy pakkasiin – viimeisimpänä lentävät halla- ja lumimittari

Vainot ja ympäristömyrkyt piinasivat merikotkaa, mutta se selvisi vaikeista vuosista

Onnellinen evakkotarina: Ylistönrinteen maastosta kerättiin 1 437 hienouurresulkukotiloa ja siirrettiin onnistuneesti toisaalle

Uniikki löytö Jyväskylän Ylistönmäeltä – Paikka on tiettävästi ainut lajin esiintymä Suomessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.