Kun hyönteinen vaihtaa muotoaan, kuvattavaa riittää

Hyönteisten muodonvaihdos on täydellinen tai epätäydellinen. Perhosten täydelliseen muodonvaihdokseen kuuluu neljä erilaista vaihetta. Naaraiden munimista munista kuoriutuu toukkia. Toukat kasvavat nahanluontien myötä ja viimeisen nahanluonnin jälkeen toukasta tulee kotelo. Kotelosta kuoriutuu aikuinen perhonen. Lajista riippuen tämä vie muutamasta viikosta useaan vuoteen. Sudenkorentojen muodonvaihdos on epätäydellinen, kolmivaiheinen.

Sudenkorentonaaraat munivat veden alle, jossa myös toukat kehittyvät. Täysikasvuiset toukat kiipeävät rannan kasveille ja niistä kuoriutuu aikuisia, ilman erillistä kotelovaihetta. Heinäsirkoilla ja hepokateilla toukat muistuttavat aikuisia, mutta ovat pienempiä ja siivettömiä, myös ne kehittyvät ilman kotelovaihetta.

Muodonvaihdoksessa riittää kuvattavaa lähes loputtomasti. Munat ovat lajikohtaisesti erinäköisiä ja niitä munitaan eri tavoin ja erilaisiin paikkoihin. Toukat ovat myös lajilleen tunnistettavissa, mutta myös eri näköisiä keskenään lähes jokaisen nahanluonnin jäljiltä. Jollakin lajeilla vaihtelee myös toukkien väritys. Kotelotkin ovat tunnistettavissa, joskin niitä näkee ani harvoin. Kaikkia kehitysasteita uhkaavat saalistajien ohella myös loiset.

Munista kuoriutuvat pikkutoukat ovat harvoin kuvattuja. Monet perhoset kuoriutuvat pimeään vuorokauden aikaan ja hyvin nopeasti, lyhimmillään vain parissa sekunnissa. Vastakuoriutuneen perhosen siivet ovat aivan tyngät ja niihin täytyy pumpata ruumiinnesteitä, jotta ne kasvavat oikeaan kokoonsa. Ennen siipien kuivumista perhonen on vielä melko pitkään lentokyvytön. Vastakuoriutuneet perhoset ovat siten helppoja kuvauskohteita. Sudenkorennoilla väritys muotoutuu vasta hieman kuoriutumisen jälkeen.

Munia ja koteloita löytää maastosta vain satunnaisesti, mutta toukkiin törmää melko usein. Jotkin lajit on jopa helpompi löytää toukkana kuin aikuisena. Löydetyn toukan voi ottaa kasvatukseen ja päästä kuvaamaan sitä rauhassa. Aikuiset otukset voi palkkioksi poseerauksesta vapauttaa luontoon. Mikäli toukkia kasvatetaan sisällä voi kuoriutumisajankohta poiketa huomattavasti normaalista. Rauhoitettua hyönteistä ei voi ottaa kasvatukseen. Kasvatusjärjestelyistä on korrektia mainita kuvia käytettäessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.