Kun valokuvaat vesillä, huomioi nämä pari asiaa – Katso kuvat ulkosaaristosta!

Viikko ulkosaaristossa toukokuussa on aina hieno kokemus. Lintujen kevätmuutto on mielenkiintoista seurattavaa ja moni laji on silloin huomattavasti helpommin kuvattavissa kuin pesimäpaikoillaan. Pienellä saarella kuvattavaa on muutenkin yllin kyllin, mutta löytyy sitä ympäröivältä mereltäkin.

Yhden päivän navakan tuulen jälkeen oli lähes tyyntä, joten pieni veneretki sopi mainiosti ohjelmaan. Tuuli oli vain pari metriä sekunnissa, mutta edellisen päivän puhurin jäljiltä merellä kävi yhä kiusallinen maininki. Merkitsevä aallonkorkeus ei varmankaan ylittänyt puolta metriä, mutta sekin on aivan riittävä hankaloittamaan kuvaamista.

Veneessä jalustalla ei tee mitään. Kuvaaminen on siten suoritettava käsivaralta. Tämä tarkoittaa vain kohtuullisen painoisia välineitä ja houkuttelee pisimpien polttovälien jättämistä maihin.

Pääkohteeksi valikoituivat läheiset ulkoluodot, jotka ovat keväällä turkkiaan vaihtavien harmaahylkeiden suosiossa. Hyljetilanteen voi helposti tarkistaa pääsaaren kallioilta kaukoputkella.

Nyt paikalla näytti olevat toista sataa päivänpaistattelijaa. Matkaa luodoille oli vain muutama kilometri, mutta keväisellä merellä on aina pieniä parvia haahkakoiraita eli kalkkaita. Ne suuntaavat kesäksi sulkimaan Itämeren eteläosiin, eikä niitä nähdä enää kesällä Suomen vesillä. Isot linnut lähtevät mieluiten lentoon vastatuuleen, joka tekee niiden ilmaan pääsyn helpommaksi. Tätä hyödyntäen on melko helppoa saada lentokuvia.

Harmaahylkeet eli hallit ovat viime vuosina lisääntyneet melkoisesti ja niitä näkeekin nykyään monin paikoin. Niiden metsästäminen on tiukasti säädeltyä, joten monet hallit suhtautuvat ihmisiin ja veneisiin melko uteliaasti. Hylkeiden näkö ei ole erityisen hyvä, mutta haju-, kuulo- ja tuntoaisti sitäkin tarkemmat.

Paras lähestymistapa on ajaa veneellä auringon suunnasta kohti hyljekaria ja sammuttaa moottori hyvissä ajoin. Hiljalleen kohti ajelehtiva vene saa monet halleista uteliaiksi ja ne saattavat tulla ihmettelemään kulkijoita vain muutamien metrien päähän. Kuvauskohteista ei siis ole pulaa, mutta vanha maininki keikuttaa venettä ja tekee kuvaamisen melko hankalaksi. Juuri tarkennuspisteeseen saatu kohde keikahtaa pois kuva-alalta usein ennen kuin ehtii edes laukaista. Kuvia onkin syytä ottaa runsaasti ja varmistaa laatua määrän avulla. Tunnissakin ehtii kuvata melko paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.