Kuovi

Kuovi on Suomen suurin kahlaaja, pitkäjalkainen ja pitkänokkainen. Sekoittamisen vaaraa on vain pikkukuoviin. Lajien äänissä on selkeä ero ja lisäksi pikkukuovin nokka on lyhyempi ja päälaki juovikas.

Kuovin nimeään toistava soidinhuuto on kevään tunnusääniä pelloilla, soilla ja rantaniityillä. Kuovia tavataan yleisesti pesivänä koko Keski-Suomessa, mutta kanta on vähentynyt. Ravinto koostuu madoista, hyönteisistä jopa marjoista. Laji saapuu varhain. Saapumisennätys on 29.3. Pääjoukot tulevat auroina huhti-toukokuun vaihteen tietämissä.

Naaraat aloittavat syysmuuton kesäkuun alussa. Juhannukseen mennessä useimmat naaraat ovat jo etelässä. Koiraat jäävät kuoriutuneiden poikasten seuraksi. Koiraat ja nuoret linnut lähtevät talven viettoon syyskuussa. Talvehtimisalueet ovat Länsi-Euroopan rannikolla. Keski-Suomen pohjoisosien pelloilla ja soilla pesii myös joitakin pikkukuoveja. Kuovin rinnakkaisnimiä ovat mm. isokuovi, suokurkko, vilulintu ja jouhinokka.

- Ruumiin pituus 48 -57 cm

- Siipiväli 90 -105 cm

- Pesä maassa heinikossa

- Muuttaa auroina

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.