Kurki

Kurki on Suomen suurimpia lintuja. Kokonaispituus on jopa 115 senttiä ja painoakin kertyy viitisen kiloa. Lennossa se pitää kaulan ja jalat ojennettuina. Keski-Suomessa kurkia pesii harvakseltaan koko maakunnassa. Soiden lisäksi kurjet ovat kotiutuneet rantaniityille, joilta ne etsivät sammakoita ja sisiliskoja. Ravinnoksi kelpaavat myös marjat, juuret, jyvät ja perunatkin.

Keväällä kurjet palaavat pieninä parvina huhtikuun alkupuolelta lähtien. Saapumisennätys on 19.3. Pääjoukot saapuvat huhtikuun jälkipuoliskolla. Pariuskollinen kurkipari kasvattaa kesän aikana yhden poikueen, jossa on yleensä kaksi poikasta. Poikaset tulevat sukukypsiksi vasta noin viisivuotiaina.

Syysmuutto alkaa jo elokuussa ja sitä jatkuu lokakuulle saakka. Syksyiset kurkiaurat ovat keväisiä suurempia. Keski-Suomen suurimmat aurat ovat käsittäneet 400 lintua. Huudot ovat r-voittoisia toisin, kuin laulujoutsenella. Talvehtimisalueet ovat Pohjois-Afrikassa ja Espanjassa.

- Ruumiin pituus 55 - 65 cm

- Siipiväli 180 -220 cm

- Pesänä laakea keko maassa

- Lennossa sekä kaula, että jalat erottuvat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.