Kuukauden eläin: Rahkahopeatäplä viihtyy vain parhailla soilla

Pohjoisen havumetsävyöhykkeen soiden tyyppilajistoa ovat hopeatäplät. Alkukesällä lentäviä lajeja on useita, ja toisaalta myös lajien määrä kertoo armottomasti suon tilasta.

Rahkahopeatäplä on soiden hopeatäplistä suurikokoisin. Se ei lennä aivan ensimmäisten joukossa, mutta ehtii siivilleen kuitenkin jo toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa, vuoden säistä riippuen.

Rahkahopeatäplä on oivallinen indikaattorilaji arvioitaessa suon luonnontilaisuutta. Laji viihtyy vain parhailla soilla, joilla esiintyy runsaasti lajin toukkien ravintokasvia, suomuurainta. Suon ojittaminen hävittää lajin nopeasti. Tämä on tehnyt lajista harvinaisen koko Etelä-Suomessa.

Laji on levinnyt koko Suomeen ja on onneksi vielä Lapissa kohtalaisen usein tavattava. Keski-Suomessa lajin esiintymät ovat rajautuneet vain parhaiten säilyneille soille ja suojelualueille.

Hopeatäplille tyypillisesti koiraat partioivat auringon paistaessa suolla naaraita etsien. Kumppanin löydyttyä tehdään heti tuttavuutta. Naaraat ovat keskimäärin hieman koiraita kookkaampia ja käytökseltään selvästi rauhallisempia. Hyvälläkin suolla rahkahopeatäplät viihtyvät usein vain melko pienellä ja rajatulla alueella.

Retki omalle lakkasuolle jo tässä vaiheessa voi tuoda mukavan havainnon muustakin kuin suomuurainten kukinnan tilasta. Kuvassa on rahkahopeatäplän naaras kotisuollaan Leivonmäellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .