Kuvasarjoilla voi saada vangittua ratkaisevan hetken

Ratkaisevan hetken metsästäminen on vaikeaa, mutta kuvaamalla sarjoja voi erilaisia tapahtumia saada talteen yksittäisiä kuvia paremmin. Luonnossa tapahtuu paljon ja usein vielä niin monimuotoisesti, että sen kertominen vain yhdellä kuvalla on usein liki mahdotonta. Useamman kuvan sarjalla voi tarinaa tai kuvaesitystä värittää aivan eri tavalla. Tilaisuuden tullen kannattaakin kuvata runsaasti ja tarkastella sitten kotikoneelta mitä oikein tapahtui. Toisinaan tällaisista kuvista tekee jälkikäteen mielenkiintoisiakin löytöjä.

Kuvasarjojen ottoon ja muutenkin nopeiden ja arvaamattomien tilanteiden tallentamista varten on hyvä säätää kamera nopeimmalle mahdolliselle kuvausnopeudelle. Aluksi kannattaa varmistaa oman välineistön toiminta. Huippukuvausnopeudella joidenkin valmistajien kamerat eivät pysty tarkentamaan jokaista kuvaa erikseen. Paikallaan pysyvillä kohteilla ongelmaa ei ole, mutta useissa tilanteissa kohde poistuu helposti terävyysalueelta.

Tähän auttaa sopiva kuvausnopeus ja niin sanottu jatkuva tarkennustapa. Tällainen säätö on erittäin hyödyllinen kuvattaessa vaikkapa lentävää lintua. Mikäli kohteena on lentävä hyönteinen, on kuvausnopeus yleensä automaattitarkennusta tärkeämpi, sillä mikään tarkennus ei pysy lentävän perhosen siipien tahdissa. Eläväisten eläinten kuvaamisessa, varsinkin niukassa valossa, auttaa sarjakuvaus yksittäistenkin terävien kuvien saamista. Terävyyttä haettaessa vaativat liikkuvat kohteet yleensä myös melko nopeita suljinaikoja. Usein laatua on haettava määrän kautta.

Kuvaajan tulee olla perillä myös oman kameran suorituskyvystä sarjakuvauksessa. Jotkut kamerat kuvaavat jopa kymmenien kuvien sarjoja ennen puskurimuistin täyttymistä. Toisaalta vanhemman kameran kapasiteetti voi olla vain muutama ruutu. Tämä tieto vaikuttaa kuvauksen aloittamisen arvioinnissa. Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin kameran hyytyminen juuri ratkaisevalla hetkellä. Jos ja kun puskurimuisti on täynnä, kamera ei yksinkertaisesti laukea ennen kuin kuvia on tallentunut muistikortille. Kuvien tallentumisnopeuteen vaikuttaa kameran lisäksi muistikortin nopeus ja kuvatiedoston koko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Luontokuvien erilaisuus löytyy rajauksesta

Atrapista apua lintukuvaukseen

Sääilmiöt kuviksi

Taivaalla tapahtuu

Tunne kohteesi

Näin vuodenajat muuttavat Tourujoen maisemaa – katso kuvat

Näillä ohjeilla kuvaat pesivän linnun häiritsemättä

Näin onnistut vangitsemaan lintujen liikkeet

Latistuuko hieno maisema kuvassa? Ratkaisu on panoraama

Nappaa tästä niksit erilaisten maisemakuvien ottamiseen