Luontokuvaaja tallensi petojen herkän hetken – näin se onnistui

Monet nisäkkäistä ovat hämärä- tai yöaktiivisia. Tämän pimeän vuorokaudenajan suosiminen vaikeuttaa oleellisesti kuvaajan työskentelyä.

Onneksi uudet kamerat mahdollistavat kuvauksen myös hyvinkin hämärässä. Haittapuolena suurimmissa herkkyyksiä on tietysti kohina ja pienimpien yksityiskohtien häviäminen. Asiaan on kuitenkin asennoiduttava oikein – kuvia kohinalla tai ei kuvia lainkaan.

Onnistumismahdollisuuksia voi vielä yrittää parantaa uusilla valovoimaisilla ja kuvanvakaajilla varustetuilla objektiiveilla sekä tietysti tukevalla jalustalla. Valitettavasti parhaatkaan välineet eivät takaa terävää lopputulosta. Vaikka kuvauskalusto olisi betoniin valettua huippulaatua, ei se estä itse kuvauskohteita liikkumasta ja pitkillä suljinajoilla ei silloin synny terävää jälkeä.

Kohteita voi aina etsiä kuljeskelemalla luonnossa kameran kanssa ja silloin saattaa kokea mukaviakin yllätyksiä. Kotipihan kottaraispöntön on voinut vallata vaikkapa liito-orava. Rauhallinen rinnakkaiselo on voinut jatkua vuosia aivan huomaamatta, jos vain aikataulut eivät ole kohdanneet.

Liito-oravat eivät suuremmin ihmisistä välitä, kunhan kokevat olonsa muuten turvalliseksi. Näiden aikataulun opettelemalla sujuu kuvaaminen vaivattomasti ilman turhia odotteluja, sillä illalla otuksen liikkeellelähtöajan perusteella voi vaikka tarkistaa kellonsa. Haastavinta on keväällä huomata oravien kiima-ajan huipentuma, päivä jolloin koiraat pitävät huikeita liitelynäytöksiä kirkkaassa päivänvalossa.

Suurpetokuvaajalle tulevat piilokojussa hämärän hetket erityisen tutuiksi. Valoisat keskikesän yöt sallivat kuvaamisen läpi yön, mutta keväällä ja syksyllä eivät suuretkaan herkkyydet riitä työskentelyyn. Salamavaloa voi yrittää käyttää, mutta kaukana oleviin kohteisiin ei tahdo teho riittää.

Lepakkokuvaaja tarvitsee apuvaloja muita useammin, mikäli tahtoo kuvia edes yrittää. Siilin tai majavan kanssa onnistuu yhteistyö ainakin alkuillasta ja auringon noustessa usein myös vallitsevassa valossa. Kuvia ei synny kuin kuvaamalla ja aina kannattaa yrittää. Epätavallinen onnistuminen on useinkin se kuvista mieluisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.