Lähes liian korea Suomen lintujen joukkoon

Säihkylinnut ovat kuin tuulahdus tropiikista ja niinpä ne tuntuvat lähes liian koreilta Suomen lintujen joukkoon. Meillä on tavattu vain viisi lajia, joista neljä on jotakuinkin säännöllisiä vieraita. Kuningaskalastaja on ainut meillä säännöllisesti pesivä säihkylintu. Sen parimäärä on pieni, maksimissaan 30, ja lintujen määrä vaihtelee suuresti talvien ankaruuden myötä.

Lajia tavataan toisinaan Keski-Suomestakin. Seuraavaksi tavallisin laji on harjalintu, jota tavataan Suomessa vuosittain. Parhaina vuosina havaintoja voi olla parikymmentäkin. Pesintä on silti todettu vain kerran, Porin läheltä 1940. Mehiläissyöjä on nykyään vuosittainen vierailija ja lajeista ainut, jota tavataan jopa pieninä parvina. Suomen ennätys lienee 15 mehiläissyöjää yhdessä parvessa. Pesintöjä ei ole havaittu. Vihermehiläissyöjä on suurharvinaisuus, josta on vain pari havaintoa viime vuosituhannelta. Viides säihkylintu on sininärhi. Laji on aiemmin pesinytkin meillä, viimeksi 1943 Ahvenanmaalla, mutta on sittemmin suuresti taantunut. Nykyään se on todellinen harvinaisuus, eikä lajia havaita läheskään joka vuosi. Neljän säihkylinnun kuvaaminen Suomessa vei minulta yli neljä vuosikymmentä. Kuvassa on mehiläissyöjä Kaamasessa.

Siuntio 3.7.2015, paahtava helle. Istun piilokojussa ja hikoilen kuin saunassa. Ulkona on +27 ja kojussa ainakin +50. Kamera on ollut suunnattuna joenvarren ylle kaatuneeseen puuhun jo useamman tunnin. Epätoivo alkaa hiipiä mieleen ja juomakin loppuu. Harkitsen jo siirtymistä inhimillisimpiin olosuhteisiin, kun silmäkulmassa vilahtaa turkoosia. Vilkaisen okulaariin ja kuvassa istuu kuningaskalastaja. Linnun alanokassa näkyy oranssia, se on siis naaras. Sormi koukistuu laukaisimelle ja kamera raksuttaa. Ensimmäisen ja viimeisen ruudun väli on 17 sekuntia. Päivän ainoat kuvat, mutta ei auta valittaa. Muistikortille tallentuu taas kerran yksi ikiaikainen unelma.

Kaamasentie 4.6.2015, lämmin ja aurinkoinen keli. Lapin reissua varten olin kollegan kanssa vuokrannut matkailuauton ja olin juuri ajovuorossa. Pudottelimme hyvää matkavauhtia jo kohti etelää. Sopulinharjun kohdalla tien yli menee sähkölanka ja sillä istuu lintu. Ajan langan ali ja adrenaliini kuohahtaa, langalla istuu mehiläissyöjä. Saan auton pysähtymään lähes hallitusti ja käännyn ympäri. Totta se on, eteläinen harvinaisuus napsii Lapissa kimalaisia kuin kotonaan. Muutaman kerran säihkyvä kaunotar malttaa istahtaa keloon ja saamme joitakin kuviakin. Ikinä ei retkellä tiedä mitä eteen tulee, ehdottomasti sen reissun mieleenpainuvimmat kuvat.

Jyväskylä 10.10.2016, pilvipouta. Syksyllä 2016 ilahdutti harjalintu keskisuomalaista lintuväkeä useamman päivän ajan Jyväskylän Rasinrinteellä. Eksoottinen ilmestys ei kuitenkaan ollut kaikkien mieleen ja joutui toistuvasti kahnauksiin paikallisten asukkaiden kanssa. Rasinrinteen harakat eivät outoa siipiveikkoa oikein sulattaneet ja antoivat sille kyytiä aina sopivassa välissä. Tämä harjalintu suhtautui ihmisiin kohtalaisen luottavaisesti ja päästi kuvaajat melko helpolla. Harjalintu kaivelee maasta matoja ja toukkia pitkällä ja käyrällä nokallaan. Saaliin saatuaan se heittää makupalan ilmaan ja nappaa sitten sen suuhunsa.

Yli-Ii 9.6.2018, pilvipouta. Taas kerran olin kollegoiden kanssa reissussa pohjoisessa matkailuautolla, kun etelämpää kantautui huimia uutisia. Kesäkuun alussa oli Oulusta löytynyt paikallinen sininärhi, joka oli pysytellyt paikalla jo toista viikkoa. Matkailuauton palautus oli sovittu Liminkaan, joten paikka oli lähes matkan varrella. Ensimmäinen kohtaaminen tapahtui jo 0.30, kun tulimme pohjoisesta. Puolipimeässä kuvat jäivät kovin vaatimattomiksi, joten teimme päivällä vielä toisen yrityksen. Hyvässä säässä linnulla oli kosolti ihailijoita ja pääosin kuvaaminen oli tehtävä sähkölangalle autosta käsin. Kerran lintu siirtyi metsän reunaan. Tämä liike mahdollisti hieman mukavamman taustan kuviin. Taas kerran sai Lapin reissu odottamattoman käänteen, mutta ei voi valittaa. Neljäs kotimainen kuvattu säihkylintu on kohdallani varmasti yksi vuoden kohokohtia.

Sarjan aikaisemmat osat löytyvät osoitteesta: http://www.ksml.fi/aiheet/Luonto_kuvaan

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .