Lähikuvauksen lisälaitteet

Lähikuvaukseen soveltuvat lähes kaikki objektiivit lisälaitteiden avustuksella. Toimivia ratkaisuja saa ainakin lähilinsseillä, loittorenkailla ja paljelaitteella. Lähi-linssiä käytettäessä ei tapahdu suurta valohäviöitä, koska linssi asennetaan suodattimen tapaan objektiivin eteen. Haluttaessa suurempia kuvaussuhteita on järkevää käyttää lähilinssin sijaan loittorenkaita tai paljelaitetta, koska kaikki ylimääräinen lasi, jota liitetään objektiivin eteen, heikentää enemmän tai vähemmän kuvan terävyyttä ja kontrastia. Paljelaitetta käytettäessä saadaan portaattomasti eri kuvaussuhteita palkeen kattamalla alueella. Loiton etuna on edullisempi hinta, pieni koko ja helppokäyttöisyys.

Valon määrää voidaan lisätä keinotekoisesti. Salamavalo on perinteinen keino, joka toimii edelleenkin. Useimmiten suora salama tuottaa kuitenkin ikävän kovaa valoa. Valon epäsuora suuntaaminen tai vaikkapa valkoinen nenäliina välähdyspään edessä tuottaa usein laadukkaampia kuvia. Uutena valaistusmuotona toimivat led-valot, jotka eivät kuumene ja joiden tehoa on helppo säätää. Toisinaan valaistusta voi parantaa erilaisilla heijastimilla, joilla saadaan valoa pahimpiin varjokohtiin. Pieni taskupeili voi pelastaa monta kuvaa.

Jotta kuvaaja saavuttaisi optimaalisen terävyyden, on järkevää pyrkiä käyttämään jalustaa mahdollisimman monessa tilanteessa. Tavallinen jalusta toimii hyvin, kun kohteet ovat suhteellisen ylhäällä. Jos jalustan saa spagaattiasentoon, helpottuu moni käytännön tilanne, sillä useinhan kuvauskohteet ovat matalalla. Normaalikokoisten jalustojen lisäksi lähikuvaukseen sopivat myös niin sanotut pöytäjalustat ja yksijalkajalustatkin. Kotikonsteinkin pääsee pitkälle sillä hiekalla täytetystä pussista saa usein jalustaa paremman tuen maan tasossa kuvattaes sa.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa keskisuomalainen, ammatikseen luontoa kuvaava Jussi Murtosaari.  Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen paperilehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.