Laukaalainen Jari Niskanen tietää, että onnistunut metsästyskuva edellyttää tarkkaa tilannetajua

Tuhansien valokuvien mies Jari Niskanen, 56, suhtautuu luonto- ja eräkuvaamiseen nöyrästi. Vuosien kokemuksella hän voi sanoa, että metsästystilanteissa otetut kuvat ennemmin epäonnistuvat kuin onnistuvat.

Milloin riistalinnun siivenisku on liian nopea tai kuvaajan eteen eksynyt oksa peittää jotain oleellista. Mutta aina välillä ahkera kuvaaja onnistuu vangitsemaan kuvaansa metsästäjän, koiran ja riistaeläimen juuri otollisella hetkellä.

Näitä onnistuneita kuvia laukaalainen Niskanen on päässyt esittelemään myös suurelle yleisölle ensin Riihimäellä sijaitsevassa Suomen Metsästysmuseossa ja nyt kotipaikkakunnallaan Laukaassa.

Jari Niskanen on erikoistunut nimenomaan aidoissa metsästystilanteissa otettuihin kuviin, mikä on Suomessa harvinaista.

 

Valinnan taustalla oli aikanaan paitsi oma kiinnostus metsästämiseen myös se, että perinteisempää luontokuvausta tekee iso joukko muitakin.

– Kuvaamisen aloitin jo lapsena, kun kuljin paljon luonnossa. Aluksi kuvasin pihapiirissä lintuja minun ja veljeni yhteisellä pokkarikameralla. Järjestelmäkameran hankin 1980-luvulla ja filmikuvaamisesta siirryin digiaikaan vuonna 2004. Samoihin aikoihin luontokuvaajien määrä alkoi kasvaa vauhdilla, Niskanen kertoo.

 

Kaikki kotimaiset metsästyslehdet ostavat Niskaselta kuvia. Myös yksityishenkilöt pääsevät näkemään kuvia Niskasen kotisivuilta jariniskanen.net ja ostamaan niitä omaan käyttöön esimerkiksi tauluiksi. Niskanen on valmis lähtemään myös jahtiseurueen mukaan ikuistamaan metsästysreissun.

Yleensä Niskanen kuitenkin kulkee eräreissuilla tuttujen jahtiporukoiden kanssa. Metsästäjät ovat jo niin tottuneita kameran läsnäoloon, etteivät säiky kuvaajaa. Myös Niskanen tietää, miten pysyä poissa metsästäjien tieltä ja mistä löytää parhaat kuvakulmat.

 

Välillä mies joutuu taipumaan varvikkoon maata myöten etsiessään optimaalista kulmaa. Joskus taas ollaan hyvinkin lähellä metsästäjän pyssynpiippua.

– Pyrin siihen, että tilanne on mahdollisimman aidonnäköinen, mutta joskus pyydän metsästäjää viivyttelemään laukaisua tai ottamaan tilanteen uusiksi.

 

Kaikille metsästäjille saalis ei ole niin tärkeä, etteivätkö he ehtisi välillä myös poseeraamaan kuvaajalle. Toisaalta eläimet eivät jää odottamaan sitä, että kuvaaja saa onnistuneen kuvan. Tilanteet vaihtuvat silmänräpäyksessä.

– Onneksi minulle on kehittynyt sellainen vaisto, että tiedän, mistä suunnasta eläin on tulossa. Paljon on silti vielä työsarkaa jäljellä onnistuneiden kuvien metsästämisessä.

 

Niskanen käyttää kaikki loma-ajat ja useimmat viikonloput kuvausreissuihin. Tänä syksynä on luvassa hanhijahti Pohjois-Ruotsissa ja kotimaassa ainakin kyyhkys-, sorsa- ja peurajahdit. Syyskuussa Niskanen menee jälleen Kittilään Levin mökille, jossa kuvattavista ei ole puutetta.

– Meillä on vaimoni kanssa mökki keskellä erämaata. Hirvet ja linnut tulevat siellä suoraan pihaan, kuvaaja kertoo ja toteaa, että kuvaa edelleen myös maisemia ja perinteisempiä luonto-otoksia ilman metsästäjiä.

Pian on edessä kuvaajan odottama sesonki, sillä Niskanen pitää kauniita ja kuulaita syysaamuja parhaina kuvaushetkinä. Mutta eipä räntäsadekaan haittaa, sillä se tuo kuvaajan mukaan kuvaan syvyyttä ja tunnelmaa.

– Hirvien kuvaaminen räntäsateessa käy ihan hyvin, mutta lintuja on jo vaikeampi saada teräviksi.

Niskanen aloitti valokuvanäyttelyn suunnittelun jo nelisen vuotta sitten. Silloin hän teki periaatepäätöksen, että jättää suurpedot kuvista pois. Kuvaamisen käytettävissä oleva aika on päivätyön ohella kuitenkin rajallista, ja esimerkiksi karhunkaadon kuvaamisessa onnistumisesta ei olisi ollut takeita.

– Kyllähän sekin silti muhii päässä, että jos joskus pääsisi karhua kuvaamaan, Niskanen tuumii.

Jari Niskasen metsästysvalokuvien Tilanteita-näyttely Laukaan kirjastossa 6.–31.8.2018.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .