Laulujoutsen

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu. Aikuisen höyhenpuku on kauttaaltaan valkoinen. Poikanen on väriltään harmaa. 1950-luvulla joutsenta uhkasi sukupuutto, mutta nykyisin laji on levittäytynyt koko maahan. Keski-Suomessa laji pesii monin paikoin, jopa Jyväskylän kaupungin alueella. Parhaiten se viihtyy soilla ja rehevillä järvillä upos- ja rantakasveja syöden.

Poikasten varttuminen lentokykyisiksi kestää kolmisen kuukautta. Joutsenen kehittyminen sukukypsäksi vie 3–4 vuotta. Ennen sukukypsyyttä linnut etsivät sopivaa pesäpaikkaa kihlapareina. Parisuhde on elinikäinen.

Joutsen palaa keväällä ensimmäisten joukossa jo maaliskuulta alkaen. Keski-Suomen saapumisennätys 9.2. Mukana seuraavat usein edellisvuoden poikaset, vielä harmaa-asuiset. Lintu viivyttelee syksyllä jäiden tuloon saakka. Muutamat jäävät talvehtimaan Keski-Suomessa. Ääni muistuttaa kurjen ääntä, mutta joutsen ei osaa ärrää.



- Kokonaispituus 140–160 cm, ruumis n. 75 cm

- Siipiväli 205–235 cm

- Paino noin 9 kg

- Pesä korkea keko veden äärellä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.