Lea-Elina Nikkilä suojelee perinnemaisemaa kansallispuiston sydämessä Leivonmäellä

Isonvihan aikaan 1700-luvun alkupuolella väestö etsi turvasatamia, jonne vihollisen käsi ei yltänyt. Leivonmäellä kerrotaan, että Haapalehdon tila oli yksi tällaisia paikkoja, koska se sijaitsi soiden ympäröimänä.

Tilassa oli muutakin poikkeuksellista. Sen pienilmastossa viihtyivät jalopuut ja vilja kasvoi, vaikka nälkävuosina muualla kärsittiin hallasta.

Urjalalaiselle agronomille Lea-Elina Nikkilälle tärkein peruste muuttaa Haapalehtoon oli sen sijainti keskellä Leivonmäen luonnonsuojelualuetta.

– Oman kotitilan lähelle Urjalassa suunniteltiin golfkenttää. Se ei se oikein sopinut ajatukseen, että tilalla voisi pitää eläimiä vapaana. Olin myös haaveillut tilasta luonnonsuojelualueen läheisyydessä, Nikkilä kertoo.

Haapalehdossa houkutti myös se, että tilaa ei oltu missään vaiheessa modernisoitu vaan vuonna 1988 moni asia oli kuin takavuosina. Tilalla on muun muassa yli satavuotias päärakennus ja hirsinavetta. Riukuaidat kiertävät laitumia.

 

Muutto perinnemiljööseen tarkoitti monista mukavuuksista luopumista ja kovaa työmäärää. Autotien tai sähkön puuttuminen ei Lea-Elina Nikkilää säikäyttänyt. Eikä työmääräkään, koska hän oli tottunut maatilan fyysisiin töihin jo 12-vuotiaasta saakka.

Ensimmäinen urakka oli lepän valtaamien niittyjen raivaaminen laidunmaaksi omille lehmille ja vuohille. Lepät poltettiin kaskeksi ja samalla saatiin muheva kasvualusta kaskinauriille.

Raivausta ja muuta tekemistä on sittemmin riittänyt näihin päiviin asti. Parin viime talven aikana on jälleen raivattu kolme hehtaaria metsälaidunta ja tämän kesän alussa rakennettu uutta riukuaitaa.

– Sekametsälaitumet ovat uhanalaisia luontotyyppejä. Tilan metsät kuuluvat nykyisin metsien suojeluohjelma Metsoon. Metsänhoitosuunnitelman mukaan poistetaan aikanaan istutettua kuusta ja tehdään väljää sekametsää, jossa eläimet tykkäävät kulkea, Nikkilä sanoo.

Tänä kesänä laitumilla on naapuritilan lampaiden lisäksi länsisuomenkarjaa ja itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä, jotka ovat lainassa paikalliselta karjanomistajalta.

– Toivon, että tulevaisuudessa tilalle saataisiin jälleen vuohia, ja omavaraistaloutta voitaisiin laajentaa myös juustoihin.

 

Lea-Elina Nikkilän ja hänen puolisonsa ajatuksena on säilyttää tilan ympäristö mahdollisimman monimuotoisena.

Erilaiset perinnebiotoopit ympäröivät rakennuksia kehämäisesti. Lähimpänä taloa on raivattua niittyä, sen jälkeen pensaita ja lehtipuita kasvava reunavyöhyke, jonka jälkeen on hakamaisia alueita, joissa on muutamia puita.

Haan jälkeen alkaa metsäisempi alue, jossa vuorottelevat tiheästi kasvava metsä ja ”valoaukot”, joissa on vähemmän puita.

– Lahopuita tarvitaan metsien monimuotoisuuden ylläpitämiseen. Osa puista saa maatua maassa ja osa lahoaa pystyyn, kun ne on ensin kaulattu – eli kuori on osittain poistettu, Nikkilä mainitsee.

Kun tilan tärkeimmät työvaiheet on jo pitkälti hoidettu, on aikaa tehdä myös ”hienosäätöä”. Tilan yhdeltä kulmalta löytyy aidattu alue, johon lampailla ja lehmillä ei ole asiaa ennen elokuuta. Siellä luonnonkukat saavat kypsyttää siemenensä ja kasvaa tiheänä ketona.

– Kedolla kasvaa tällä hetkellä muun muassa musta-apilaa, mäkitervakkoa, päivänkakkaraa ja erilaisia kellokukkia, Lea-Elina Nikkilä esittelee.

Keto houkuttelee paikalle pölyttäjiä, mutta varsinainen kimalaiskeskittymä löytyy navetan nurkalta. Komeana kasvavan rohtoraunioyrtin kimpussa on useita kymmeniä kimalaisia.

Elämä Haapalehdon tilalla on osoittanut, että vaikka tavoite on ylläpitää maisemallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokasta tilaa, joskus on tehtävä kompromisseja.

Hirsinavetan pärekaton uusiminen olisi vaatinut viisinumeroisen summan euroja, siksi päädyttiin peltikattoon. Myös riukuaidan teossa on otettu välillä porakone käyttöön, kun vitsaksien vääntäminen on käynyt ranteisiin.

Lea-Elina Nikkilä toteaakin, ettei tila ole museo. Siellä vaalitaan tärkeitä arvoja, mutta arjen realiteetit otetaan huomioon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .