Lentävä kuukkeli on kiusallisen haastava kuvauskohde

Kuusamon reissulla kuukkelit pääsivät kuviin retken toisena maastopäivänä. Kotkia odotellessa oli aikaa keskittyä hieman pienempiinkin siivekkäisiin. Oulangan upeat maisemat ja osittain säilyneet vanhat metsät ovat kuukkeleiden mieleen. Kuvauskojun talviset tarjoamiset houkuttelit linnut paikalle useaan otteeseen päivän aikana. Parhaimmillaan oli kameroiden ulottuvilla kolme eri yksilöä. Paikalla vieraili myös useita närhiä, jotka hieman suurempina pitivät kuukkelit halutessaan parhaiden ruokapaikkojen ulottumattomissa. Käpytikan pystyivät kuukkelit halutessaan pelottamaan hieman syrjemmälle.

Ensimmäistä kertaa paikalle saapuessaan voi kuukkeli tarkkailla ruokintaa jonkin korkean puunlatvasta pidemmänkin aikaa. Varmistauduttuaan paikan turvallisuudesta, ei se enää ujostele vaan ryntää suoraan parhaalla apajalle. Mieluisinta apetta tuntui oleva tali. Yksin tai pariskuntana linnut nokkivat rasvasta nopeasti isoja kimpaleita. Kun linnut ovat kylläisiä, ne saattavat innostua piilottamaan ravintoa pahojen päivien varalle. Näin varsinkin, jos ruoka on helposti saatavaa. Tässä tilanteessa jauheliha on tarjottavana aivan omaa luokkaansa. Linnut jaksavat kuskata sitä omiin piiloihinsa aivan viimeistä murua myöten.

Kuvauskohteena kuukkeli on mukava. Linnut eivät ole aivan pienimmästä päästä. Ne ovat pelottomia ja uteliaita, mutta toisaalta myös vilkkaita ja nopeita. Lajikuvan saanti onnistuu kohtalaisen vaivattomasti, mutta esimerkiksi komean ruostereunaisen pyrstön saaminen kuviin on jo haastavaa. Istuessaan linnut pitävät pyrstönsä koreat värit visusti piilossa. Oikeastaan vain lentävä lintu paljastaa höyhenpukunsa sen kaikessa komeudessa. Touhukkaan kuukkelin lentokuvan saaminen on kuitenkin kiusallisen vaikeaa. Yleensä lintu nousee siivilleen aivan varoittamatta ja silloin kuvaaja auttamatta myöhästyy laukaisussaan. Tälläkin reissulla sain paljon kuvia kuukkelin komeasta pyrstöstä, valitettavasti vain loput linnusta oli jo ehtinyt kuvan ulkopuolelle.

Paras tapa edes jonkinlaisiin lentokuviin tuntui olevan reilu ennakointi. Kun alkoi tuntua siltä, että kohta kuukkeli lähtee, oli parasta aloittaa kuvaaminen ja toivoa parasta. Oman kamerani puskurimuistiin mahtuu kohtalaisen monta kuvaa, joten toisinaan homma tuotti hieman tulostakin. Toinen hyvä tapa oli tarkentaa kamera valmiiksi suositulle istumapaikalle ja sitten vain odottaa linnun saapumista. Varsin toimiva konsti, mutta vaatii kovasti kärsivällisyyttä, varsinkin jos ympärillä tapahtuu paljon muutakin mielenkiintoista.

Sarjan aikaisemmat osat löytyvät osoitteesta: http://www.ksml.fi/aiheet/Luonto_kuvaan

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .