Lentävät hyönteiset

Lentävien hyönteisten kuvaaminen on eräs luontokuvauksen vaikeimpia haasteita. Takavuosina lentokuvaus onnistui käytännössä vain keinovalossa, joka teki helposti kuvista luonnottoman oloisia. Nykyään tekniikka antaa mahdollisuuden toimia myös vallitsevassa valossa. Lentävän hyönteisen siipien asennon näkeminen ei ole luonnossa mahdollista, mutta kuvasta sitä voi tarkastella. Tässä piileekin tämän lajin suurin hienous, kuviin voi vangita jotain ennennäkemätöntä.

Hyvällä onnella saattaa toisinaan törmätä pariutumismenoihin. Esimerkiksi sitruunaperhoskoiraalla on tapana kisailla keväisin naaraan ympärillä lentäen. Naaraan laskeuduttua on toimittava ripeästi. Tässä on kuvaajan tilaisuus, sillä naaras pysyy paikallaan ja koiras lentää sen vierestä. Nopea tarkennus ja tulta sarjalla aina, kun koiras lähestyy. Hyönteisiä kannattaa myös seurailla niiden ruokaillessa kukilla. Sopivalla paikalla kohteen lentorataa voi ennustaa ainakin jollakin todennäköisyydellä. Kun sopivan rauhallisesti käyttäytyvää yksilöä on päästy riittävän lähelle, kannattaa aina yrittää.

Valmis ennakoiva tarkennus ja laukaisin pohjaan, kun hyönteinen uhkaa lähteä lentoon. Mikäli odottaa lentoonlähtöä, on jo myöhäistä. Kuvauskohteena helpoin on iso ja hidasliikkeinen laji. Mitä pienempi kohde on, sitä lähemmäksi olisi päästävä ja sehän vain moninkertaistaa vaikeudet. Lentokuviin vaaditaan hyvin nopeita suljinaikoja, 1/2000 – 1/8000 s. Mitä pienempi ja rivakampi kohde, sitä nopeampi suljinaika on tarpeen. Kimalaisia, sudenkorentoja ja kiitäjäperhosia voi kuvata hieman hitaammillakin suljinajoilla. Tällöin kohteen ruumis pysyy terävänä, mutta siipien liike ei pysähdy. Tarkennustapana käsitarkennus on osoittautunut useimmiten parhaaksi.

Taskukameroilla lentokuvaus on hankalaa laukaisuviiveen takia. Kohde on jo seuraavalla kukalla, kun kamera suostuu laukeamaan tai tarkennuksen kanssa on ongelmia, kun se lukittuu painettaessa laukaisin puoleen väliin. Muutamissa uusissa malleissa on mahdollisuus huippunopeaan (n. 60 kuvaa / s) kuvaukseen. Mikäli kamerasta löytyy riittävän nopea suljinaika, saattaa tällainen kamera avata lentokuvaajalle aivan uusia ulottuvuuksia. Kuvasarja on kuin hidastettua videokuvaa, josta voidaan kaapata yksittäisiä ruutuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.