Lintukuvaajan objektiivit

Lintukuvaaja tarvitsee teleobjektiiveja, sillä lintujen oivallinen näkökyky estää huomaamattoman lähestymisen ja kuvaaminen on yleensä suoritettava etäältä. Telen suurennuskerroin lasketaan jakamalla sen polttoväli 50-millisen normaaliobjektiivin pituudella. Näin esimerkiksi 300-millisen suurennuskerroin on täyden kennon rungossa 300:50 eli kuusi.

Mikäli kuvaaja tarvitsee vielä lisäsuurennosta, käyttökelpoisia lisälaitteita ovat telejatkeet. Useimpien mallien suurennuskerroin on, valmistajasta riippuen, 1.4, 1.7 tai 2. Telejatkeet ovat melko kevyitä ja optisesti yleensä riittävän korkeatasoisia, eikä hintakaan yllä varsinaisen lisäobjektiivin tasolle. Suosituin yhdistelmä on lintukuvaajilla ollut 2.8 valovoimainen 300 mm tele ja valikoima telejatkeita. Nykyään myös valovoimaan 4.0 yltävä 500-millinen on hyvin suosittu. Valovoima kasvaa kerrointa vastaavasti, joskin useimmissa 1.4-kertaisissa malleissa vain aukon verran. Valovoiman painuessa alle arvon 5.6 vaikeutuu useimpien yhdistelmien automaattitarkennus.

Hyvä valovoima tuo mukanaan myös suuren painon. Nykyajan telet on usein varustettu kuvanvakaimella, joka lisää käsivarakuvaamisen mahdollisuuksia. Valmistajat lupaavat vakaajien kompensoivan tärinöitä noin neljän aukkovälin verran. Hyvä vakaaja yhdistettynä kameran suuriin herkkyyksiin tekee siten myös 4.0 valovoimaiset 300-milliset objektiivit houkutteleviksi. Näiden paino ja hinta on vain murto-osan aukkoa valovoimaisemmista.

Teleobjektiivin suurennuksen johdosta kuvien syvyysvaikutelma latistuu ja suhteelliset etäisyydet kutistuvat. Suurennus tuo mukanaan myös pienen terävyysalueen, mikä on tärkeää, jotta kohteen saa kauniisti esiin usein sekavastakin taustasta.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.