Lintumaailman väriläiskä: Katso syksyiset luontokuvat tikleistä

Tikli on hämmentävä ilmestys, kuin tuulahdus tropiikista. Punaisen, mustan ja valkoisen kirjava naama ja huomiota herättävät keltaiset laikut mustilla siivillä, ryyditettynä vaaleilla alueilla ja ruskealla selällä tekevät määrittämisen helpoksi. Eksoottinen ulkonäkö on tehnyt tiklistä Välimeren alueella hyvin suositun häkkilinnun. Pienehkö ja eläväinen peippolintu hyörii ympäriinsä ja toistaa omaa nimeän. Lajin suomenkielinen nimi tuleekin linnun omasta äänestä, kirkkaasta tiklit viserryksestä. Lajin tieteellinen nimi (Carduelis carduelis) viittaa puolestaan linnun mieliravintoon, karhiaisten, ohdakkeiden ja takiaisten siemeniin.

Tikli yleistyi Suomessa 1800-luvun lopulta alkaen. 1950-luvulla laji oli levinnyt koko Etelä- ja Keski-Suomeen. Lajin taantuminen alkoi 1960-luvulla ja sitä kesti aina 1980-luvulle, jonka jälkeen kanta kääntyi taas uuteen nousuun. Nykyään laji pesii melko tavallisena noin Jyväskylän korkeudelle asti. Suomen nykyinen pesimäkanta ylittänee jo 10000 paria. Osa linnuista muuttaa talveksi Itämeren eteläpuolelle, mutta melkoinen joukko talvehtii myös Suomessa. Tikliin törmääkin helpoimmin syksyllä ja talvella, kun linnut kiertelevät pienissä parvissa rikkaruohokenttiä takiaisia etsien. Hyvän ruokamaan löydettyään ne vierailevat sillä säännöllisesti, eivätkä ole erityisen arkoja. Tikli viihtyy muutenkin hyvin ihmisen seuralaisena. Peltojen reunukset ja puutarhat ovat sen mieluisinta pesimäympäristöä. Talvisin linnut ovat oppineet hyödyntämään lintulautojen tarjontaa. Erityisesti auringonkukansiemenet näyttävät maistuvan tikleille. Tikliparvi omalla lintulaudalla on upeaa katseltavaa ja kirkastaa harmaimmankin talvipäivän.

Kuvauskohteena tikli on mukava. Värikäs lintu, joka vierailee mielellään ennalta arvattavissa paikoissa. Hyvän takiaiskentän liepeiltä tiklin löytäminen on vain ajan kysymys. Parhaimmillaan kuvaaminen onnistuu rauhallisesti käyttäytyvältä kuvaajalta toisinaan jopa ilman piiloa. Maastopuku tai naamioverkko auttaa pikapiiloutumisessa. Teiden varsilla auto toimii erinomaisesti väliaikaisena piilona. Kuvatessa kannattaa huomioida nuorten lintujen vaatimattomampi ulkonäkö. Niiltä puuttuvat aikuisten lintujen punamustavalkoinen naama. Koiras ja naaras muistuttavat erehdyttävästi toisiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.