Luontokuvaaja lähti saalistamaan kuvaa pöllöstä – ikuisti pelottoman linnun saalistuspuuhissa

Varpuspöllön kohtaaminen on aina mieleenpainuva hetki. Pieni mutta sitäkin persoonallisempi pikkuinen pöllö on aivan upeaa seurattavaa. Kollegani tuttavien pihapiiriin Multialle oli ilmestynyt tällainen komistus.

Eräänä aamuna asukkaat ilmoittivat pöllön olevan paikalla ja lintu oli aamulla iskenyt pihan linturuokinnalta keltasirkun saaliikseen. Pihan ruokinta on muutenkin vallan mainio paikka, jolla vierailee monia muitakin siivekkäitä. Päätös päivän kuvausretkestä syntyi saman tien.

Perillä hyöri mukavasti lintuja ja me kuvaajat otimme jakkarat allemme. Koko komeuden ylle vedettiin vielä naamioverkot ja ei kun töihin. Tunnissa korteille tallentui koko joukko lintukuvia. Paikalla hyöri useita tali-, sini-, hömö- ja töyhtötiaisiakin.

Viimemainittuun törmää nykyään enää valitettavan harvoin. Käpytikkojen seurana ruokinnalla vieraili myös harmaapäätikka. Runsaslukuisin ruokavieras oli kuitenkin keltasirkku, jonka parvi oli jo rauhoittunut aamun menetyksestä ja uskaltautui taas syömään.

Iltapäivän aikana linnut hermostuvat kerran tiaisten kiivaaseen varoitteluun, mutta mitään uhkaavaan ei meidän silmiimme osu. Iltapäivällä pakkanen alkaa jo vaatia veroa ja työpäivä alkaa olla lopussa. Nostan naamioverkon päältäni ja alan keräillä kamppeitani, kun silmäkulmassa pölähtää jotain keltaista.

Vilkaisen ruokinnalle ja adrenaliini kuohahtaa suonissa – varpuspöllö on iskenyt keltasirkun ja istuu maassa saalis kynsissään. Varmuuden vuoksi pöllö vääntää saalistaan vielä pariin kertaan niskasta ja ihmettelee välillä tuimasti kuvaajien suunnasta kuuluvaa raksutusta.

Kamerat laulavat punaisina. Pari minuuttia voimia kerättyään varpuspöllö pinnistää itsensä äärimmilleen ja saa keltasirkun irti maasta. Parivaljakko siirtyy kymmenisen metriä lähikuusen oksalle ja hetken päästä vielä metsän reunaan, jonne pöllö vetäytyy nauttimaan lämpimästä ateriasta.

Varpuspöllön oli täytynyt ilmestyä aivan yläpuolellemme iltapäivällä tiaisten varoitellessa. Kärsivällisesti se jaksoi odottaa hyvää hetkeä keltasirkun yllättämiseen. Onneksi se sai tilaisuuden juuri ennen kuin poistuimme paikalta.

Tilanne oli uskomaton onnenpotku kuvaajille ja mainio saalis pöllölle. Taas tuli todistettua vanha totuus, kuvia syntyy vain lähtemällä kuvaamaan ja toisinaan ahkeruus kovankin onnen voittaa.

Sarjan aikaisemmat osat löytyvät osoitteesta: http://www.ksml.fi/aiheet/Luonto_kuvaan

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .