Luontokuvaajan täytyy malttaa – Katso haahkakuvat merimaisemista

Luontokuva on aina tekijänsä näkemys aiheesta. Harvoin lopulliset kuvat ovat niin hyviä, ettei mitään parannettavaa löydy. Kohde on huonossa asennossa, valo tulee hieman hankalasta suunnasta, silmät ovat varjossa tai jokin turha peittää kohdetta.

Kuva voi kuitenkin olla hyvinkin vaikuttava, jos sen perusidea on kantava. Usein kuvan lopullinen arvio on muiden silmissä erilainen kuin ottajansa mielessä.

Kuvaaja on usein liian lähellä omia töitään ja puolueetonta näkemystä on hankala tavoittaa. Itselle tärkeät tai hankalasti tavoitetut kohteet tuntuvat kuvinakin muita tärkeämmiltä.

Usein parhaat kuvat ovat tekijänsä jo mielessään näkemiä otoksia, jotka on kenties vuosienkin odottamisen jälkeen päästy myös ikuistamaan.

 

Kuvia pitäisikin ottaa useita ja erilaisin lähtökohdin. Mikään kohde, maisema, kasvi tai eläin ei tule koskaan täysin kuvatuksi. Aina löytyy uusia kuvakulmia, valaistuksia, rajauksia ja toisistaan poikkeavia yksilöitä. Tämä on osa luontokuvauksen hienoutta, tavallisinkaan kohde ei menetä merkitystään.

Kuvaajan on maltettava hakea uusia näkemyksiä ja kehitettävä omaa ilmaisuaan. Tämä voi näkyä vaikkapa erilaisina kausina. Välillä valotukset voivat olla lähes tukkoisia ja toisinaan tasapainotellaan puhki palamisen rajoilla. Erilaisilla rajauksilla voi myös olla jaksonsa.

Useimpien kuvat ovat valtaosaltaan vaakarajauksia, mutta välillä pystykuvissa on selittämätöntä vetovoimaa. Tärkeää on pitää itsensä uteliaana ja hakea alati uutta ilmaisua, kehittää omaa ammattitaitoa.

Monet kuvaajat seuraavat jatkuvasti tarjolla olevaa kuvatarjontaa lehtien ja kirjojen avulla. Toisten kuvien katselu onkin aina hyödyllistä. Uusien ideoiden ja näkemysten seuraaminen ei tarkoita niiden kopioimista, mutta aina voi saada vaikutteita oman ilmaisun tueksi.

 

Olen kuvannut haahkoja jo vuosikymmeniä, aina tilaisuuden osuessa kohdalle. Viime vuosina olen viettänyt enemmänkin aikaa saaristossa, jossa haahka on peruslajistoa. Viime viikon kuvausreissu ulkosaaristossa tuotti taas lukuisia haahkakuvia, mutta yritin tietoisesti löytää niihin myös uutta näkemystä.

Minkä tahansa kohteen kuvaamista edesauttaa suunnattomasti, mikäli tuntee kohteensa. Silloin on helpompi arvioida, mitä luonnossa voi tapahtua ja miten sen voi päästä myös ikuistamaan muidenkin iloksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Erä ja luonto

Järvikala kannattaa kypsentää: 10-metrinen lapamato voi aiheuttaa kiusallisia vatsanväänteitä

Valkoposkihanhi saa taas paljon vahinkoa aikaan viljelijöiden pelloilla – ja lajin kanta näyttää vain kasvavan

Miksi juuri toukokuussa voi törmätä hölmistyneisiin ja uhkarohkeisiin hirvenmullikoihin? Vastaus löytyy hirviperheestä

Lämpimät päivät houkuttelivat päiväperhoset lentoon Keski-Suomessa – myös ensimmäiset kuoriutuvat lajit ovat näyttäytyneet

Pöllöjen ahkerat pesimäpuuhat ennakoivat hyvää poikasvuotta, kunhan pikkujyrsijöitä riittää ravinnoksi koko pesimäkaudelle

Jyväskyläläisen Petteri Ristonmaan, 26, videoihin päätyy vain aitoja jahtitilanteita – oman Youtube-kanavan suosio yllätti

Jussi Murtosaari kuvasi huhtikuussa koronan vuoksi vain Keski-Suomessa – tuloksena maakuntamatkoista on satoja kurkikuvia

Harvinainen sepelrastas vieraili Joutsassa – vaikka tuntureilla pesivä lintulaji on äärimmäisen ihmisarka, se löysi lintulaudan

Metso lensi kirkon harjalle: sinä vuonna kuoli pappi, seuraavana vuonna toinen ja se kirkkokin paloi – tällaisia ovat lintuihin liittyvät kansanuskomukset

Neitoperhonen on levinnyt nopeasti miltei koko Suomeen – lajin tunnistaa helposti siipien suurista täplistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.