Luontokuvaajan täytyy malttaa – Katso haahkakuvat merimaisemista

Luontokuva on aina tekijänsä näkemys aiheesta. Harvoin lopulliset kuvat ovat niin hyviä, ettei mitään parannettavaa löydy. Kohde on huonossa asennossa, valo tulee hieman hankalasta suunnasta, silmät ovat varjossa tai jokin turha peittää kohdetta.

Kuva voi kuitenkin olla hyvinkin vaikuttava, jos sen perusidea on kantava. Usein kuvan lopullinen arvio on muiden silmissä erilainen kuin ottajansa mielessä.

Kuvaaja on usein liian lähellä omia töitään ja puolueetonta näkemystä on hankala tavoittaa. Itselle tärkeät tai hankalasti tavoitetut kohteet tuntuvat kuvinakin muita tärkeämmiltä.

Usein parhaat kuvat ovat tekijänsä jo mielessään näkemiä otoksia, jotka on kenties vuosienkin odottamisen jälkeen päästy myös ikuistamaan.

 

Kuvia pitäisikin ottaa useita ja erilaisin lähtökohdin. Mikään kohde, maisema, kasvi tai eläin ei tule koskaan täysin kuvatuksi. Aina löytyy uusia kuvakulmia, valaistuksia, rajauksia ja toisistaan poikkeavia yksilöitä. Tämä on osa luontokuvauksen hienoutta, tavallisinkaan kohde ei menetä merkitystään.

Kuvaajan on maltettava hakea uusia näkemyksiä ja kehitettävä omaa ilmaisuaan. Tämä voi näkyä vaikkapa erilaisina kausina. Välillä valotukset voivat olla lähes tukkoisia ja toisinaan tasapainotellaan puhki palamisen rajoilla. Erilaisilla rajauksilla voi myös olla jaksonsa.

Useimpien kuvat ovat valtaosaltaan vaakarajauksia, mutta välillä pystykuvissa on selittämätöntä vetovoimaa. Tärkeää on pitää itsensä uteliaana ja hakea alati uutta ilmaisua, kehittää omaa ammattitaitoa.

Monet kuvaajat seuraavat jatkuvasti tarjolla olevaa kuvatarjontaa lehtien ja kirjojen avulla. Toisten kuvien katselu onkin aina hyödyllistä. Uusien ideoiden ja näkemysten seuraaminen ei tarkoita niiden kopioimista, mutta aina voi saada vaikutteita oman ilmaisun tueksi.

 

Olen kuvannut haahkoja jo vuosikymmeniä, aina tilaisuuden osuessa kohdalle. Viime vuosina olen viettänyt enemmänkin aikaa saaristossa, jossa haahka on peruslajistoa. Viime viikon kuvausreissu ulkosaaristossa tuotti taas lukuisia haahkakuvia, mutta yritin tietoisesti löytää niihin myös uutta näkemystä.

Minkä tahansa kohteen kuvaamista edesauttaa suunnattomasti, mikäli tuntee kohteensa. Silloin on helpompi arvioida, mitä luonnossa voi tapahtua ja miten sen voi päästä myös ikuistamaan muidenkin iloksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.