Mökkikylä hyönteisille syntyy kotikonsteinkin – katso ohje

Hyönteishotelli voi olla pelkistetty budgethotelli tai taidokas designhotelli. Yksinkertaisimmillaan hotelli rakentuu pienestä sinkkiämpäristä tai maitotölkistä, joka täytetään pätkityillä järviruo’oilla tai bambunvarsilla.

Putket sidotaan yhteen ja kimppu istutetaan tiukasti tölkkiin, ruukkuun tai ämpäriin. Hotelli sijoitetaan niin, ettei se pääse kastumaan eli esimerkiksi ämpäri kiinnitetään pohjastaan kiinni seinään tai aitaan.

Yksinkertaisen hyönteishotellin voi rakentaa myös puukiekosta tai rungonpalasta, johon porataan erikokoisia reikiä. Hotelliin valitaan lehtipuuta, kuten koivua tai haapaa.

Ennen poraamista puukiekon pitää antaa kuivua kunnolla, ettei siihen tule halkeamia. Kuivaan puuhun tehdään läpimitaltaan 2–8 millin reikiä, joiden pituus on kymmenkertainen leveyteen nähden eli esimerkiksi viiden millin käytävä on viisi senttiä pitkä.

Hieman monimutkaisempaa hotellia varten rakennetaan käsittelemättömästä puusta tukeva hyllykkö, jonka päälle tulee suojaava katos. Hyllylle laitetaan väliseiniä, ja kolot täytetään esimerkiksi pätkityillä ruo’oilla ja bambulla tai puukalikoilla ja oksilla, joihin on porattu reikiä.

Hyllyille voi laittaa myös tiilenkappaleita. Jos tiilen reiät ovat kovin isoja, niiden sisälle voi laittaa ruokoja ja muita onttoja kasveja.

Hyönteishotelli sijoitetaan mahdollisimman aurinkoiseen ja tuulettomaan paikkaan pihalla. Jos hotelliin ei näytä tulevan asukkaita, sen paikkaa kannattaa vaihtaa.

Lähteet: Melanie von Orlowin kirja Hyönteishotelli. Rakenna koti pölyttäjähyönteisille ja Atte Komosen haastattelu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .