Maakotka

Maakotka on maamme suurimpia lintuja. Yleensä sen siipiväli on yli kaksi metriä. Valitettavan harvoin tätä upeaa petolintua pääsee näkemään kovinkaan läheltä, sillä se on hyvin arka. Varovaisuuteen on syytäkin, sillä yhä vuosittain Suomessa tuhotaan pesiä ja tapetaan aikuisia rauhoituksesta huolimatta.

Maakotka on Keski-Suomessa pesimäalueensa etelärajalla. Aivan maakunnan laidoilta tunnetaan muutamia pesäpaikkoja. Pesäpaikka on Keski-Suomessa suuren puun latvuksessa. Ravinto koostuu suurehkoista eläimistä kuten jäniksistä. Etenkin talvella haaskat ovat tärkeitä ravinnon lähteitä.

Vanhat pesivät linnut pysyvät reviirillään läpi vuoden. Kierteleviä ja osin muuttavia lintuja voi tavata muuallakin. Loka-joulukuussa lähinnä nuoret linnut siirtyvät etelämmäksi ja palaavat takaisin maalis-huhtikuussa.

Maakotka on pitkäikäinen lintu, joka saavuttaa sukukypsyyden vasta noin viisivuotiaana. Aiempi ”virallinen” nimi oli kotka. Paikallisia rinnakkaisnimiä ovat mm. kokko, maakokko ja isokokko.



- Ruumiin pituus 70 cm, siipiväli yli 2 m.

- Pesä puun latvassa tai kalliojyrkänteellä.

- Paikka- ja osin muuttolintu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.