Metsäkanalintujen pyyntiaika piteni

Tämän syksyn jahtikautta sävyttävät metsäkanalintujen aikaisempaa pidemmät pyyntiajat. Metsoa, pyytä ja teertä saa metsästää 10.11. asti, kun pyyntiaika on yleensä päättynyt lokakuun lopussa. Teeren pidempi pyyntiaika koskee maakunnan pohjois- ja länsiosia.

– Pyyntiajalla ei sinällään ole merkitystä, kun lintuja pyydetään paikallisen lintukannan mukaan. Muutoksella siirretään vastuuta metsästäjille. Jokaista riistalaukausta tulee harkita ja ottaa saalista vain kohtuullisesti, Keski-Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Olli Kursula sanoo ja lisää, että pyynti kannattaa kohdentaa nuoriin lintuihin ja välttää esimerkiksi soidinpyyntiä.

Uuden pyyntiajan taustalla on aktiivinen riistakolmiolaskenta, joka on tuottanut ajantasaista tietoa muun muassa kesän pesimisten onnistumisesta. Kannat näyttäisivät hidasta elpymistä.

Metsäkanalintusaaliit ovat jääneet Keski-Suomessa viime vuosina melko alhaisiksi. Metsäkanalintuja pyydettiin viime vuonna kaikkiaan 4 100.

Vesilintuja pyydettiin viime vuonna yhteensä 11 200, joista sinisorsa, telkkä ja tavi olivat tavallisimmat lajit. Olli Kursulan mukaan vesilintujahti on vähentynyt viime vuosina. Syitä on useita.

– Taustalla on muun muassa vuoden 1993 lakiuudistus, joka kielsi lyijyhaulit. Osa metsästäjistä lopetti tuossa vaiheessa vesilintujahdit. Lisäksi osa vesilintulajeista on vähentynyt, elinympäristöt ovat kasvaneet umpeen ja mökki- ja muu rakentaminen on lisääntynyt rannoilla.

Suurriistasta hirven metsästys käynnistyy 13.10 ja jatkuu tammikuun puoliväliin. Metsästysaikaa on pidennetty muun muassa hirvien aiheuttamien taimikkovahinkojen takia. Keski-Suomeen on myönnetty 4 006 hirvenpyyntilupaa, joilla voidaan kaataa 5 300 hirveä.

Valkohäntäpeuran pyyntilupia on myönnetty 831, mikä on 146 lupaa enemmän kuin viime vuonna.

– Valkohäntäpeuran pyyntilupien käyttöaste on ollut alhainen, ainoastaan 30 prosenttia, kun taas hirvilupien käyttöaste on ollut 85 prosenttia. Innostaisin seuroja antamaan nuoremmille metsästäjille mahdollisuuden pyytää peuroja alkukaudesta, Kursula toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .