Mustakurkku-uikku

Mustakurkku-uikku on vaatelias ja erikoisen näköinen laji, jota tavataan Keski-Suomessa vain rehevillä pikku järvillä. Lintua on pesimäaikana vaikea löytää runsaan kasvillisuuden joukosta. Parhaiten siihen pääsee tutustumaan keväällä, kun kasvillisuus ei vielä haittaa havainnointia.

Ensimmäiset mustakurkku-uikut saapuvat huhtikuun lopulla ja toukokuussa lajista on eniten havaintoja. Saapumisennätys Keski-Suomeen on 14.4. Syysmuutto koittaa jo elo- syyskuussa.

Tunnettuja pesimäpaikkoja on Keski-Suomessa vain parikymmentä. Pesä on uikuille tyypillisesti kelluva lautta. Poikueita on vuodessa yksi. Ravinnokseen linnut käyttävät hyönteisiä, äyriäisiä, nilviäisiä ja pikkukaloja. Talven mustakurkku-uikut viettävät lähinnä Länsi-Euroopassa.



- Ruumiin pituus 31–38 cm

- Sukeltaa äyriäisiä ja pikku kaloja

- Pesä vesikasveista tehty kelluva lautta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.