Mustarastas

Mustarastas on rastaista varhaisin kevätmuuttaja. Ensimmäiset saapuvat jo maaliskuussa. Muutamat mustarastaat jopa onnistuvat talvehtimaankin Keski-Suomessa. Aikuisen koiraan höyhenpuku on kiiltävän musta. Nokka on kirkkaankeltainen. Naaras on tumma, rusehtavan musta, ruskeanokkainen.

Ääni on huilumainen. Moni pitää mustarastasta Suomen taitavimpana laululintuna. Ravinnoksi kelpaavat niin madot ja hyönteiset kuin marjat ja hedelmätkin.

Mustarastas saa kesässä kahdet, joskus kolmetkin poikaset. Pesä on maassa tai vaikka halkopinossa. Keski-Suomessa laji pesii yleisenä metsissä, etelämpänä kaupungeissakin. Keski-Suomeen laji levittäytyi viime vuosisadalla. Ensimmäinen havainto on 1930-luvulta. Syysmuutto alkaa syyskuussa. Useimmat talvehtivat Länsi-Euroopassa.



- Pituus 27 cm

- Loistava laulaja

- Uudenmaan maakuntalintu

- Ruotsin kansallislintu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.