Näin onnistut vangitsemaan lintujen liikkeet

Sormi painaa laukaisijaa, kameran suljin avautuu ja kuvakenno taltioi sille tulleen valon sähköiseksi kuvaksi kameran muistikortille. Kaikki tämä tapahtuu useimmiten vain sekunnin murto-osassa. Se, milloin päätös kuvan otosta kuvaajan aivoissa tapahtuu ja lopullinen otos valottuu, on lopputuloksen kannalta ratkaisevaa.

Paikallaan pysyvät kohteet eivät ole niin haastavia kuin nopeat tilanteet. Tapahtumien ollessa päällä on kuvaajan reagoitava refleksinomaisesti ja yritettävä vangita juuri se ratkaiseva hetki. Ei ole lopputuloksen kannalta samantekevää, missä asennossa vaikkapa lentävän linnun siivet ovat tai minne katse on suuntautunut.

Laatua haettava määrän kautta

Valitettavasti ihmisen reaktiot ovat vain kalpea aavistus eläinten vastaavista. Kuvaajan on turha yrittää ennakoida vaikkapa lentävän hyönteisen toimintaa ja laukaista juuri oikealla hetkellä. Samoin käy turhan usein myös lintujen kanssa. Hyönteisiä saalistavan nuolihaukan tai myyräjahdissa olevan tuulihaukan iskuhetkeä ei vangita yhdellä ruudulla tai kertayrittämällä. Tällaisissa tilanteissa laatua on lähdettävä hakemaan määrän kautta.

Aina tilaisuuden tullen kuvia otetaan kameran suurimmalla mahdollisella kuvausnopeudella ja niin kauan kuin tilanne on päällä. Tässä vaiheessa myös kaluston tuntemus asettaa omat ehtonsa. Kannattaa selvittää jo etukäteen, kuinka suuri on kameran puskurimuisti eli kuinka pitkän kuvasarjan kamera ottaa ennen kuin se hidastuu kuvia tallentaessaan. Joissakin malleissa suurin mahdollinen kuvausnopeus rajoittaa tarkennuksen paikoilleen laukaisuhetkellä, tämä asetus ei siten useinkaan sovi liikkuviin kohteisiin.

Epäonnistumiset ovat arkipäivää

Kokemus on jälleen oivallinen apu haettaessa ratkaisevan hetken otoksia. Mikäli kuvaaja tuntee kohteensa, on helpompi ennakoida, milloin tilanne on kehittymässä toiminnaksi ja mitä voisi olla tulossa.

Huikeiden hetkien vangitseminen on vaikeaa ja epäonnistumiset enemmän kuin tavallisia. Toisaalta yksikin ratkaisevan hetken onnistunut vangitseminen antaa intoa yrittää uusia ja entistä uskomattomampia otoksia. Hyvä on myös muistaa yksi luontokuvauksen perusperiaate: kuvia ja varsinkin hyvä kuvia syntyy vain kuvaamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.