Näin teet kaksiulotteisesta kuvasta kolmiulotteisen

Sommittelun tueksi on hyvä olla selvillä muutamista perusasioista. Ihminen havaitsee ja hahmottaa itselleen tuttuja asioita, muotoja tai lajeja. Kuvattaessa on hyvä miettiä myös kuvien käyttäjiä, asiantuntijat arvostavat kuvissa eri asioita kuin maallikot.

Kuvaa katsoessaan ihminen hakee kuvauskohteen silmiä ja muita mielenkiintoisia osia. Mikäli silmät on sijoitettu kuva-alalle sopivasti, saadaan katsojan huomio kohdistumaan halutusti kuvan tärkeimpiin osiin. Kuva avautuu nopeasti ja yksityiskohdat löytyvät, kun kohdetta ei tarvitse etsiä.

Valokuvat ovat kaksiulotteisia, mutta niihin kannattaa luoda illuusiota kolmiulotteisuudesta. Tämä elävöittää lopputulosta ja erottaa helmet massasta. Kova valo on usein haitallista, pehmeillä varjoilla on mahdollista muotoilla kohteita. Kohde mielletään olevan lähempänä kuin sen peittämät asiat.

Kuvassa suurina toistuvat kohteet vaikuttavat olevan lähellä katsojaa. Mikäli kohde on katsojalle tuttu, osataan sitä käyttää mittakaavana. Tätä seikkaa voi käyttää tehokeinona molempiin suuntiin. Koon hahmottamisessa myös horisontilla voi olla vaikutusta. Kuuta katsottaessa se vaikuttaa suurelta noustessaan metsänrajasta, mutta ollessaan korkealla taivaalla se tuntuu kutistuvan. Kuun koko ei muutu, vain vertailukohta.

Sommittelun perustaksi on hyvä tietää ns. kultaisen leikkauksen periaate. Janan kultainen leikkaus syntyy jaettaessa se kahteen osaan. Osien suhteet ovat seuraavat: pidemmän osan suhde lyhyempään osaan on sama kuin koko janan suhde pidempään osaan. Asia voidaan esittää myös lukuarvona 0,618 tai suuntaa antavina suhdelukuina 2:3, 3:5, 5:8, 8:13 jne. Suhde toistuu hämmästyttävän monessa asiassa niin luonnossa kuin ihmisessäkin. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kohteen sijoittaminen noin 1/3 päähän kuvan reunoista miellyttää silmää enemmän kuin sen rajaaminen aivan keskelle. Säännöt on hyvä tuntea, jotta niitä voi tarvittaessa hallitusti myös rikkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.