Näkymä kuin fantasiaa

Sumu tai usva muuttaa maisemaa suuresti. Avarilla paikoilla sumu häivyttää horisontin ja jo tämä tekee kuvista erilaisia.

Veden äärellä maisema ilman horisonttia ja utuun yläpäästään katoavat saaret on kuin näkymä jostain fantasiamaailmasta.

Sumukuvissa kontrasti laskee merkittävästi, sillä vaalea verho poistaa skaalan molemmat ääripäät sekä loiventaa kaikkia värejä.

Oikean valotuksen löytäminen on usein haastavaa, sillä valotusmittari pyrkii tekemään kuvasta keskiharmaan. Näissä tilanteissa kannattaa haastaa valotusmittari ja ottaa kuvia runsaasti monilla erilaisilla valotuksilla.

Syksyisen pakkasaamun valo on kuin toisesta maailmasta. Kirkasta yötä seuraava auringonnousu nostaa maisemasta esiin valon määrän myötä lisääntyvän joukon yksityiskohtia.

Huimimmat näkymät ovat usein avarilla paikoilla vesistöjen lähellä. Aluksi näkyy vain hahmoja lähimmistä puista. Hetkeä myöhemmin puita näkyy jo lähimmältä rannalta. Vielä hetki ja vastarantakin alkaa hahmottua.

Taustametsän kuusikko suodattaa aamusumuun auringonkeltaisia valojuovia. Pikkuhiljaa puiden latvat puhkaisevat usvan. Vielä vartti ja rungot kuoriutuvat usvan kätköistä puoliväliin saakka. Ja sitten yhtäkkiä maisema on kirkkaan kuulas horisonttiin saakka.

Aamu-usva on haihtunut ja aurinko paistaa, aivan kuin kaikki olisi ollut vain satumaista unta.

Pystyäkseen tallentamaan tämän upean näytelmän kuvaajan on oltava aamuvirkku. Parhaat valot kestävät vain muutamia minuutteja paikkaa kohden. Taitava kuvaaja tuntee kuitenkin oman reviirinsä ja osaa valita upeimmat kuvauspaikat kokemuksen ansiosta.

Kaikki aamut eivät ole samanlaisia, ja todella näyttäviä kelejä kannattaa seurata säätiedotusten avulla. Mitä aikaisemmin hallayö syksyllä osuu kohdalle, sen tiheämpi aamusumu yleensä on.

Erityisesti syyskuussa vedet ovat vielä lämpimiä ja siten olosuhteet ovat otolliset usvan muodostumiselle. Mikäli aurinko pääsee paistamaan heti aamusta aivan pilvettömältä taivaalta, on hyvää kuvausaikaa aamulla vain tunti, korkeintaan pari.

Usvan haihtuminen nopeutuu selvästi heti, kun aurinko pääsee siihen suoraan paistamaan. Näissä tilanteissa maisemakuvaajallakin pitää kiirettä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .