Nisäkkäiden valokuvaus on Suomessa hankalaa

Palstalla kuvaamisen ammattilainen antaa vinkkejä sekä kertoo omista kokemuksistaan.

Nisäkäskuvaus on Suomessa ikävän hankalaa. Lajeja on melko vähän, 80, ja lähes kaikki niistäkin ovat yöaktiivisia.

Enemmistö otuksista on lepakoita, päästäisiä tai pieniä jyrsijöitä. Useimmista ei ole koskaan saatu oikeita luontokuvia niiden omassa elinympäristössä.

Itse en tehnyt yhtään varsinaista nisäkäskuvausreissua, joten vuoden 2017 nisäkäskuvat ovatkin lähinnä satunnaisten kohtaamisten yhteydessä syntyneitä sattumuksia. Suurpedot eivät sisältyneet vuosiohjelmaan, joten kuvat karhuista, susista ja ahmoista puuttuvat nyt kokonaan.

Retkipäiviä, jolloin olen ollut maastossa vähintään kuusi tuntia, oli kuitenkin reilusti yli sata. Näihin retkiin mahtuu monia kohtaamisia myös nisäkkäiden kanssa, mutta silti kokonaiskuvamäärä on melko pieni. Näin ainakin, jos sitä verrataan lintuihin tai hyönteisiin, joiden perässä olen tehnyt useitakin täsmäretkiä.

Muutaman itselleni iloa tuottaneen kuvan esille nostaminen on tiukan valinnan tulos, mutta kertoo ainakin sen, että mieluisa kuva ei ole vain kuvatun lajin harvinaisuudesta riippuvainen. Usein tavallisen lajin kuvaaminen uudella tavalla on vielä harvinaistakin vaikeampaa.

Katso yläpuolelta luontokuvaajan valinnat nisäkkäiden kohtaamisista.