Pajusirkku

Pajusirkkukoiras on helposti tunnistettavissa mustasta päästä ja valkoisesta kauluksesta. Naaras on vaatimattomamman näköinen: kirjavan ruskea, hieman varpusta muistuttava roteva pikkulintu.

Pajusirkut viihtyvät pusikkoisilla ja ruovikkoisilla rannoilla. Helpoimmin lajin näkee keväällä, kun koiraat laulavat näkyvästi. Laulu on helposti tunnistettava lyhyt säe. Pesimäaikaan laji on näkymätön. Toisinaan parit tekevät kaksikin poikuetta kesässä. Ravinto koostuu siemenistä ja hyönteisistä.

Pääosa pajusirkuista saapuu Keski-Suomeen huhtikuussa. Saapumisennätys on 21.3. Talvehtimaan Keski- ja Etelä-Eurooppaan siirrytään syys- ja lokakuussa. Rinnakkaisnimiä ovat kaislasirkku ja mustapää.



- Ruumiin pituus 14–15 cm

- Pesä korsista, maassa varvikon suojissa

- Koiraalla musta pää ja leukalappu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.