Petäjävetinen Olli Mauranen on tehnyt turkiskauppaa viidellä vuosikymmenellä

Riistaeläinten turkisten metsästys on ollut suomalaisille niin tärkeä elinkeino, että raha-sanakin tarkoitti esihistoriallisena aikana oravannahkaa.

Suomalaiset villiturkikset olivat kysyttyä tavaraa keskiajalla aina Roomaa ja Bysanttia myöten. Erityisen kuumana turkiskauppa kävi 1300–1600-luvuilla.

Turkiksia pidettiin ylellisyystuotteina. Renessanssiajan maalauksia tutkimalla huomaa, että ylhäistöllä on muun muassa kärppäsomisteita viitoissaan ja puvuissaan. Turkiksista saatiin vastineeksi ”uuden ajan” esineitä ja kotitaloustavaroita. Vaihtokaupassa tuli myös metalleja, suolaa ja aseita.

Turkiskaupalla on ollut moninainen vaikutus suomalaisuuteen. Kauppiaat toivat mukanaan uusia aatteita ja virtauksia. 1200-luvulla saksalaiskauppiaita jäi pysyvästi asumaan Suomeen, ja väestö sai uutta verta.

 

Riistaeläinten turkiskauppa oli metsästäjille tärkeä tulonlähde aina siihen asti, kun minkkien ja kettujen turkistarhaus alkoi voimallisemmin yleistyä 1950- ja 60-luvuilla.

Tänä päivänä villiturkikselle on melko pienet markkinat Suomessa, mutta niille on edelleen kysyntää Suomen rajojen ulkopuolella.

Petäjävetinen Olli Mauranen on oikea henkilö kertomaan, miten villiturkisten kauppa on kehittynyt Suomessa viiden viime vuosikymmenen aikana. Mauranen on tehnyt 1970-luvulta asti villiturkisten vähittäis- ja tukkukauppaa.

Turkiskauppaan Mauranen vihkiytyi jo lapsena, sillä hänen vanhemmillaan oli kauppaliike Lieksassa, ja paikalliset tarjosivat myyntiin paitsi kotona teurastettujen lehmien vuotia myös riistaeläinten turkiksia.

Kaupankäynti jäi veriin, ja Mauranen päätti jatkaa turkiskauppaa omin voimin.

Mauranen on kulkenut markkinoilla eri puolella Suomea ostamassa turkiksia.

– Takavuosina Joensuussa saattoi olla 10–15 ja Rovaniemellä helposti 30 turkisten ostajaa. Viime vuosina olen ollut Rovaniemen markkinoilla yksin, kuvaa Mauranen kaupankäynnin muuttumista.

 

Auton mittariin tulee edelleen 100 000 kilometriä per vuosi, vaikka Mauranen sanoo vähentäneensä kiertämistä. Lisäksi metsästäjät lähettävät turkiksia postissa ja linja-autossa rahtina.

– Olen keskittynyt pienriistaan. Näätiä tulee eniten. Lisäksi tarjotaan lähinnä supikoiraa, villiminkkiä ja kettua eri puolilta Suomea. Ostan turkiksia myös Ruotsista ja Virosta. Jos ennen tuli 1 500 villiminkkiä talvessa, niin nykyisin tulee noin 200.

Mauranen toteaa, että tänä päivänä metsästäjän saama korvaus turkiksesta on niin pieni, ettei se juuri houkuttele metsälle. Esimerkiksi näädästä metsästäjä saa noin 30 euroa ja supikoirasta puolet vähemmän.

– Metsästys on kallis harrastus, josta voi saada jotain pientä korvausta takaisin. Taloudellista merkitystä sillä ei enää ole.

Toisin oli ennen vanhaan. Mauranen muistaa isänsä kertoneen, että takavuosina oravannahka oli miehen päiväpalkka ja näädän nahka jopa kuukauden palkka.

– Näädän nahalla sai hevosen ja vielä jäi ylikin.

 

Villiturkikselle on monta kilpailijaa. Tarhattujen eläinten turkisten lisäksi tarjolla on keinoturkiksia. Villiriistalle löytyy silti oma asiakaskuntansa.

Italia on edelleen yksi vaateteollisuuden keskuksista, ja siellä turkiksista tehdään hattuja, kauluksia ja erilaisia somisteita, kuten karvareunuksia takkeihin. Karvatupsu saattaa päätyä laukun koristeeksi tai avaimenperään.

– Turkikset myyn turkishuutokaupassa Vantaalla. Kotimaista riistaturkista päätyy Espanjaan, Kiinaan ja Koreaan saakka. Myös Venäjällä arvostetaan turkiksia. Kysyntä vaihtelee voimakkaasti eri vuosina, Olli Mauranen kertoo.

Suomessa riistaturkista käytettiin ennen muun muassa hattujen tekemiseen, mutta hattuteollisuus on kuihtunut lähes olemattomiin. Mauranen tietää Pohjanmaalla yhden hattufirman, joka hyödyntää villiturkista.

Maurasen liiketoiminta ei ole kuitenkaan vain villiturkisten varassa, sillä toinen puolikas tuloista tulee tarhattujen eläinten turkiskaupasta.

– Kysyntä määrää, meneekö enemmän tarhattua vai riistaturkista, yrittäjä sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .