Pieniä syysvieraita asuntojen lattioilla

Taas on se aika vuodesta, kun monenlaiset ötökät tunkevat sisään rakennuksiin. Ilmojen kylmetessä selkärangattomat eläimet joutuvat etsimään suojaisia paikkoja, joissa voivat turvallisesti viettää vuoden kylmän ajan.

Tavallisimpia lattialla viipertäviä eläimiä ovat hämähäkit, lukit ja tuhatjalkaiset. Sisätiloihin ne pääsevät joko kynnyksen yli oven ollessa hetken auki tai sitten jostain mitättömän pienestä raosta talon rakenteissa.

Tuhatjalkaiset ovat todella vikkeläkinttuisia ja monien mielestä ällöttäviä tai jopa pelottavia ilmestyksiä. Tosiasiassa ne ovat kannaltamme täysin harmittomia. Listiä mitään sisälle tulleista otuksista ei pidä, vaan palauttaa ne hellävaroen takaisin ulos etsimään soveliaampaa talvehtimispaikkaa.

Syksy on taipumassa talveksi. Viimeistään nyt monien hyönteisten pitää löytää talvehtimissoppi. Kääpien itiöemissä asuville lajeille tämä ei ole ongelma, sillä ne viettävät kesät talvet samassa paikassa. Ja paljon niitä siellä onkin: kymmeniä lajeja kovakuoriaisia, perhosia, kärpäsiä ja sääskiä, sekä toukkia että aikuisia.

Aivan tuoreita itiöemiä hyönteiset eivät hyväksy, mutta ehtoopuolen itiöemät jo maittavat. Suurin osa hyönteisistä ei ole nuukia ravinnostaan, mutta esimerkiksi haisupimikälle kelpaa vain taulakääpä. Ja siellä missä on saalista, on myös saalistajia. Lukuisat loispistiäiset ja loiskärpäset vaanivat munia, toukkia ja koteloita, joihin tuikkaavat omat munansa.

Ja vaikka loisista selviäisi, mikään ei ole ikuista. Jossain vaiheessa näet koti on syöty alta, ja on aika etsiä uusi itiöemä.

Tämän vuoden perhoskausi alkaa olla lopuillaan, joten pieni yhteenveto mielenkiintoisimmista havainnoista on paikallaan. Päiväperhosista huomioitavaa oli neitoperhosen massavuosi ja nokkosperhosen vähäisyys. Keisarinviitallakin näytti olleen hyvä vuosi, mutta haapaperhoset olivat vähissä.

Harvinaisimmat havaitut lajit olivat pari karttaperhosta, ja Muuramessa nähty pikkuhäiveperhonen. Yökkösistä mielenkiintoinen havainto saatiin lounaanmorsiusyökkösestä, tämäkin Muuramesta. Laji oli havaittu edellisen kerran Jyväskylässä vuonna 2007.

Toinen hieno havainto tehtiin Laukaasta arohietayökkösestä. Kehrääjistä havununna esiintyi paikoin jopa useiden yksilöiden voimin. Kauden ehkä merkittävimmät lajit ovat mittareita. Keväällä tietoon tuli löytö kirjoruusumittarista, kaksi havaintoa sananjalkamittarista ja syksyllä sama määrä kaunovarpumittareita.

Perhosten menestykseen vaikuttaa suuresti sää aikuisten lennon ja toukkien kehitysvaiheessa. Parina edellisenä vuonna alkukesä oli viileä ja sateinen ja tämä näkyi. Nyt oli sää suosiollisempi, alkukesän lajien toipuminen lienee vain ajan kysymys.

Lähetä luontoon liittyviä kysymyksiä ja havaintoja asiantuntijoille osoitteeseen luonnossa.group@korppi.jyu.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.