Pieni ihme kaukaa idästä

Taigarautiaisten joukkoliikehdintä ei ole jäänyt lintuväeltä huomiotta. Ensimmäisen havainnon jälkeen retkeilyä joutomaakentillä ja maankaatopaikoilla on tehostettu huomattavasti. Tämä on myös tuottanut tulosta. Lintuja on löytynyt pitkin Etelä-Suomea.

Ahvenanmaalta on pari havaintoa, mutta useimmat linnut ovat löytyneet Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta. Aivan tuoreita sisämaahavaintoja on tehty Tampereelta ja Sysmästä. On pienoinen ihme, että lintuja on löytynyt niinkin paljon vaikka niitä täytyy olla Suomessa tuhansia.

Taigarautiainen on tavallisen rautiaisen tapaan melkoisen piilotteleva ja näin syksyllä myös melko hiljainen laji. Tämä tekee jo lajin havaitsemisen tiheän aluskasvillisuuden joukosta vaikeaksi, kuvaamisesta puhumattakaan.

Itse olin lajin perässä lokakuun 17. päivä Helsingissä. Viikin koetilan lietelantasäiliön ympäristön pienelle joutomaakaistaleelle oli majoittunut kaksi lintua. Paikalla oli muutamia kymmeniä ihailijoita, joten oman kuvauspaikan hakeminen oli arpapeliä.

Kun saavuimme paikalle, ei lintuja oltu nähty lähes tuntiin. Hain paikkaa lietesäiliön alapuolelta, jossa lintu kuulemma ylitti tien säännöllisen epäsäännöllisesti. Kaverini otti paikan ylärinteestä muutaman raidan vierestä.

Vain muutaman minuutin odottelun jälkeen pieni otus oli vilahtanut puun juurella, joten siirryin itsekin raitojen luo. Vartissa näinkin vilahduksen linnusta, mutta kuvaamisesta ei voinut edes uneksia. Olin kolmantena rivissä eli varsin hyvällä paikalla, kun lintu seuraavan kerran kävi maassa. Nyt sain muutaman kuvankin, mutta en yhtään terävää otosta. Useimmissa kuvissa linnun pää oli heinien kätkössä.

Puoli tuntia edellisestä ja taigarautiainen ilmestyi kuin tyhjästä objektiivini eteen. Hätäinen sarja tuotti tusinan verran kuvia, joissa oli jo muutama teräväkin ruutu. Kamera kuvaa 12 ruutua sekunnissa eli lintu oli esillä juuri sekunnin verran. Seuraavan puolentoista tunnin aikana sain linnun vielä muutaman kerran kuvauspaikalle, ja kerran se malttoi olla aloillaan lähes kaksi sekuntia.

Päivä saldo oli lähes 200 kuvaa, joista käyttökelpoisia noin kymmenesosa. Hyvä saalis linnusta, jonka kuvaamisesta en ollut viikkoa aiemmin osannut edes uneksia. Vaellus ei ole vielä ohi ja lintuja löytyy varmasti vielä lisää, joten oman ruokintapaikan vieraita kannattaa pitää tavallistakin tarkemmin silmällä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .