Piisami

Piisami on Amerikasta peräisin oleva myyrälaji, jonka nykyinen kanta on peräisin 1920-luvulla aloitetuista istutuksista. Tavoitteena oli saada Suomeen uusi turkiseläin, ja siinä myös onnistuttiin. Viime vuosina piisamikannat tosin ovat monin paikoin heikentyneet tai jopa kadonneet. Vuonna 2003 Keski-Suomessa metsästettiin noin 1 500 piisamia.

Piisami voi kasvaa 40 sentin mittaiseksi ja yli puolentoista kilon painoiseksi. Se on vesielämään erikoistunut kasvissyöjä, joten mieluisimpia elinpiirejä ovat rehevät, matalat vesistöt. Niihin piisamit rakentavat isoja, veden pinnan yläpuolelle yltäviä kekoja kasveista ja mudasta. Osaa käytetään asumiseen, osa taas toimii talvisaikaan levähdyspaikkoina, joissa talvella voi käydä hengittämässä ravinnonhakuretkillä. Kekojen ohella piisamin esiintymisen paljastavat rantamatalan näkinkenkäkasat. Piisami näet syö simpukoita etenkin talvisin, jos mieluisia kasviksia ei ole lähistöllä.

Kokoisekseen piisami on yllättävän lyhytikäinen. Se ei juuri yli kolmivuotiaaksi elä. Lisääntyminen on kuitenkin tehokasta. Kesässä voi syntyä kolmekin poikuetta. Kerralla syntyy viitisen pentua, joskus enemmänkin.

Rinnakkaisnimi myskirotta, aiempi "virallinen" nimi piisamimyyrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.