Punavarpunen

Punavarpuskoiraan pää ja rinta ovat räikeän karmiininpunaisia. Koiraat siis ovat helposti tunnettavia. Naaraat ovat vaatimattoman ruskeanharmaita ilman erityisiä tuntomerkkejä. Nokka on vankan näköinen.

Koiraan läsnäoloa on vaikea olla huomaamatta, sillä kuuluva ja helposti erottuva kirkas vihellyslaulu paljastaa lajin. Punavarpunen on on runsastunut viime vuosikymmeninä. Pesäpaikat ovat pensaikkoisia niittyjä ja pihamaita. Pesimäaikaan linnut ovat näkymättömiä, mutta kun lehdet syksyllä putoavat, käytetty korsipesä löytyy pihan marjapensaasta. Punavarpuset saavat yhden poikueen kesässä.

Mieluisinta ravintoa ovat hyönteiset, silmut ja siemenet.

Keväällä punavarpuset saapuvat vasta toukokuun lopulla. Saapumisennätys on 8.5. Syysmuutolle ensimmäiset lähtevät jo heinäkuussa.

Punavarpunen on yksi harvoista linnuistamme, jotka talvehtivat Kaakkois-Aasiassa.



- Ruumiin pituus 13–14 cm

- Koiraalla lystikäs vihellys

- Hatara pesä pensaassa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.