Räystäspääsky

Räystäspääsky on helppo tuntea sinimustasta selästä, hohtavan valkeasta yläperästä ja vatsapuolesta. Laji on ihmisen seuralainen. Tyypilliset pesäpaikat ovat räystään aluset, joihin linnut muuraavat savesta kulkuaukollisen umpipesän. Keväisin lintuja näkeekin maassa ottamassa savea lammikoista.

Laji on hyvin seurallinen. Pesiä saattaa olla kymmeniä aivan vieri vieressä. Poikueita varttuu kesässä vain yksi. Linnut myös yöpyvät pesissä. Pesimäajan ulkopuolella linnut istuvat usein joukoin puhelinlangoilla. Ravintona käytetään vain lentäviä hyönteisiä. Tämä saalistustapa rajoittaa linnun kevätmuuton toukokuulle. Saapumisennätys on 22.4.

Syysmuutto ajoittuu elo-syyskuulle. Talvehtimisalueet sijaitsevat eteläisessä Afrikassa.

Rinnakkaisnimiä oivat mm. nurkkapääskynen, pirskapääskynen, prutiainen.



- Ruumiin pituus 14 - 15 cm

- Savipesä räystään alla, usein ryhmissä

- Yläperä valkoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.